Piatok 18. 10. 2024 10:56:02 | Meniny má Lukáš

Operačné stredisko pre medveďa hnedého prijalo od júla množstvo hlásení. Viedol sever Slovenska

Operačné stredisko pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky od svojho vzniku v júli tohto roka prijalo 128 hlásení.

TASR|7. október 2024|08:30:22

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Zásahový tím pre medveďa hnedého monitoruje lokalitu pri Hybe 24 hodín denne
Čítajte viac >

Z toho 20 bolo neopodstatnených. Pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky to uviedol odbor komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody. Ochranári zároveň neevidovali volania, ktoré ľudia prerušili pred ukončením telefonickej hlášky.

„Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody bol najčastejšie vyslaný do Žilinského kraja (Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš), Banskobystrického kraja (Hrochoť, Očová, Detva, Turecká) a Prešovského kraja (Vysoké Tatry, Štrba)," priblížil odbor komunikácie. Operačné stredisko rieši oznámenia o výskyte medveďa monitorovaním okolia, dohľadávaním jedincov v prípade dopravných nehôd, plašením a v krajnom prípade aj ich elimináciou.

Zásahové tímy sú podľa Štátnej ochrany prírody v nepretržitom spojení s operačným strediskom prostredníctvom technológie poskytnutej prevádzkovateľom operačného strediska. Takto dostávajú aktuálne informácie o udalosti a mieste, kam sú vysielaní na zásah. „Zásah je ukladaný prostredníctvom špeciálnej technológie do informačných systémov a po jeho ukončení je vyhotovená zostava s priebehom udalosti a zásahu. Na všetky oznámenia vyráža Zásahový tím pre medveďa hnedého v zmysle určenej priority, prednosť majú mimoriadne udalosti," vysvetlili ochranári. Dodali, že operačné stredisko tiež priebežne vyhotovuje hlásenia pre zodpovedné osoby.

Štátna ochrana prírody zriadenie operačného strediska hodnotí pozitívne. Podľa vlastných slov to prispieva k profesionalizácii ich práce. „Z nášho pohľadu ide o posun pri riešení mimoriadnych udalostí, čo členom zásahového tímu vytvára priestor na prácu v teréne," skonštatovala.


Súvisiaci článok
Tragický útok medveďa pri obci Hybe má pokračovanie: Liptovský Mikuláš vyhlásil mimoriadnu situáciu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť