Sobota 28. 09. 2024 21:18:23 | Meniny má Václav

Rada pre práva dieťaťa rokovala v Žiline. Nastanú zmeny, bez financovania zvonku vraj subjekt neprežije

Rada pre práva dieťaťa sa rozhodla prejsť od dlhodobo dobrovoľníckej činnosti k profesionalizácii.

TASR|28. september 2024|17:30:11

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Akadémia ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši privítala nových študentov
Čítajte viac >

Po valnom zhromaždení občianskeho združenia v sobotu 28. septembra v Žiline o tom informovala prezidentka Rady pre práva dieťaťa Alena Dušatková. Podľa jej slov sa mnoho dlhodobých rodinných konfliktov dá vyriešiť mimo štátnej intervencie a za pomoci odborníkov na komunikačné techniky.

Rada pre práva dieťaťa aktuálne funguje ako občianske združenie dobrovoľníkov na princípe sebafinancovania. „Po dvanástich rokoch náročnej práce sme zistili, že nevládzeme ďalej pokračovať v odbornej práci na dobrovoľníckej báze bez finančnej podpory zvonku. Preto sme sa rozhodli, že si ideme akreditovať naše odborné činnosti tak, aby sme ich mohli vykonávať podľa zákona o sociálnoprávnej ochrane detí," uviedla Dušatková.

Podľa jej slov systém sociálnoprávnej ochrany detí nemá dostatok odborníkov v teréne a ľudí, ktorí by sa mohli venovať odborným činnostiam v rozpadajúcich sa rodinách s deťmi. „Zostavili sme si odborný tím, kde máme ľudí od psychológov cez andragógov, sociálnych poradcov až po certifikovaných rodinných koučov. Práve z tohto tímu vznikne podstata ľudí, ktorí budú zastrešovať poradenské činnosti v praxi," poznamenala prezidentka Rady pre práva dieťaťa.

Upozornila, že Národný systém starostlivosti o rodinu nedokázal dostatočne zareagovať na vysokú rozvodovosť, nízku sobášnosť a rastúci trend kohabitácie. Podľa Štatistického úradu Slovenskej republiky až 100-tisíc párov žije v kohabitácii a 60 percent detí sa narodí mimo manželstva. „Tento trend priniesol nesmiernu záťaž pre systém poručníckeho súdnictva, ktorý sa nedokázal dostatočne prispôsobiť ani odborne, ani ľudsky, ani z hľadiska schopnosti adekvátne k potrebám detí z rozpadávajúcich sa rodín citlivo a flexibilne pomáhať pri sanácii rodinnej krízy," dodala Dušatková.

Rada pre práva dieťaťa chce v budúcnosti rozšíriť svoju činnosť do viacerých regiónov Slovenska. Podľa jej prezidentky sa aktívne rozhodli vyhľadať nadšencov a sympatizantov, ktorí chcú prispievať k jej práci a založili pobočky v Humennom, Žiline a Novom Meste nad Váhom.


Súvisiaci článok
Hasiči musia byť prítomní aj pri pokusoch o samovraždu. Vyškolili ich v Žiline
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť