Sobota 28. 09. 2024 17:29:49 | Meniny má Václav

Kysuce ponúkajú výstavy umenia z kovu a aj na plátne. Príďte si vychutnať tieto expozície na vlastné oči

Kysuce a inštitúcie v nich ponúkajú množstvo portfólií, kde si môžete prezrieť rôzne druhy umenia. Najnovšie sa o viaceré expozície zasadil Kaštieľ Radoľa, ktorý spadá pod správu Kysuckého múzea. Spoznať na nich môžete tvorby talentovanej, len 20-ročnej maliarky a umelecké práce žiakov strednej školy.

Michal Szentivanyi|28. september 2024|15:00:21

Zdroj: Koláž Žilina SP21/kysuckemuzeum.sk

Súvisiaci článok
Ministerstvo financií rozdelilo dotácie: Zo sumy 3,5 milióna eur zmodernizujú aj Žilinský kraj
Čítajte viac >

Viac informácií o výstavách v Kaštieli Radoľa poskytla Andrea Paráčová z tlačového oddelenia Kysuckého múzea. Ide hneď o niekoľko výstav, ktoré si rozhodne zaslúžia vašu pozornosť. Prvú z nich má na svedomí mladá a talentovaná autorka Andrea Hellová. Jej prezentácia nesie názov „Vrstvenie svetla". Kurátorom tejto výstavy je akademický maliar Stano Lajda.

Výtvarníčka, ktorú nám môžu vo svete závidieť

Mladá umelkyňa Hellová pritom len nedávno dovŕšila vek 20 rokov a už v tomto čase sa venuje komplikovaným tvorbám, v ktorých sa hrá s technikou svetla. Ide o náročnejšie kompozície, ktoré tvoria akrylové a olejové farby. „Je expresívna realistka, ktorá chce snívať svoj sen ako urobiť svet krajší s otvorenými očami," popísali organizátori tvorbu mladej maliarky.

thumbnail_20240919_083122.jpg Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Práce umelcov zo školských lavíc

Kysucké múzeum však sprístupnilo aj ďalšiu výstavu s názvom „V ohni kované". Prezentujú sa na nej so svojou tvorbou mladí umeleckí kováči zo Strednej odbornej školy strojníckej v Kysuckom Novom Meste. „ Ich umelecké práce možno obdivovať nielen na výstavách, ale aj v exteriéri, či osobne na rôznych podujatiach. I tento rok mali návštevníci tradičného Radoľského jarmoku príležitosť vlastnoručne si vyskúšať kováčske remeslo na nádvorí kaštieľa," doplnilo múzeum.

20240918_113414.jpg Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Vystavené práce okrem toho dopĺňa aj výtvarná tvorba Mgr. Ľubice Šustekovej, ktorá na škole vyučuje odborné kreslenie a modelovanie. „Výstava je sprístupnená do nedele 19. januára 2025. Srdečne Vás pozývame," uzavrelo pozvánky Kysucké múzeum.

Plagát V ohni kované - Radoľa_page-0001.jpg Zdroj: kysuckemuzeum.sk


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Výtvarníčka Andrea Hellová (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť