Štvrtok 19. 09. 2024 15:50:05 | Meniny má Konštantín

Rekonštrukcia strechy Liptovského múzea bude stáť 250-tisíc eur: Začína prvá etapa eurofondového projektu

Strecha sídelnej budovy Liptovského múzea v Ružomberku podstúpi rekonštrukciu.

TASR|18. september 2024|15:30:01

Zdroj: liptovskemuzeum.sk

Súvisiaci článok
Radnica predpokladala, že s obnovou podchodu pod Rondlom skončí na prahu jesene. Čo ich zbrzdilo?
Čítajte viac >

Ako informovala marketingová manažérka múzea Slávka Križková, rekonštrukcia zatekajúcej strechy za 250-tisíc eur je súčasťou projektu Liptál v Liptove a Liptov v Liptále, financovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci programu Interreg SK-CZ.

Zatekanie strechy donútilo vedenie múzea dočasne presťahovať dve expozície o poschodie nižšie, aby ochránilo svoj zbierkový fond. „Najväčší problém sme mali počas prívalových dažďovv letnom období. Strecha nebola schopná s kapacitou svojich dažďových zvodov odviesť napršané množstvo vody. Jej veľkosť a členitosť spôsobuje nahromaďovanie vody aj snehu počas zimy," skonštatoval riaditeľ múzea Martin Hromada.

IMG_1365.JPG Zdroj: liptovskemuzeum.sk

Strecha prešla rozsiahlejšou prestavbou naposledy pred 15 rokmi. „Vymenia sa strešné okná s tieniacimi prvkami. Na streche budú umiestnené zachytávače snehu, istiace bezpečnostné prvky a strešné lavičky pre možnosť revízie, údržby a čistenia strechy. Vymení sa strešná krytina s vložením prídavnej tepelnej izolácie a umiestnia sa nové komponenty na odvádzanie zrážkových vôd," priblížil rozsah prác zástupca riaditeľa Jiří Přibyl.

Rekonštrukcia strechy Liptovského múzea je prvou investičnou aktivitou z eurofondového projektu Liptál v Liptove a Liptov v Liptále. V budúcom roku prejde modernizáciou interiér sídelnej budovy múzea a vytvorí sa nová stála expozícia Príroda Liptova. Celková finančná podpora schváleného projektu je viac ako 1 370-tisíc eur za slovenskú stranu.


Súvisiaci článok
Budovu Kina Kysuca čaká veľká rekonštrukcia: Mesto získalo na jej obnovu 880-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť