Štvrtok 19. 09. 2024 14:11:30 | Meniny má Konštantín

Projekt optimalizácie stredných škôl: Žilinský samosprávny kraj uskutočnil tri zmeny

Na júnovú výzvu ministerstva školstva zareagovalo všetkých osem samosprávnych krajov, ktoré predstavili svoj plán optimalizácie stredných škôl.

TASR|17. september 2024|12:30:04

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj a Ján Blcháč - z denníka primátora

Súvisiaci článok
Srdce na dlani 2024: Dobrovoľníkov za Žilinský kraj je možné nominovať do polovice októbra
Čítajte viac >

Spolu predložili 67 optimalizačných projektov, osem opatrení, ktoré boli zrealizované už k nedeli 1. septembru tohto roka, a ďalších 14 potenciálnych optimalizačných riešení. Tlačovú agentúru Slovenskej republiky o tom informovali z odboru komunikácie a marketingu rezortu.

„Výsledkom je 67 optimalizačných projektov a spolu 89 optimalizačných zmien. Tie sa najviac dotknú Košického, Prešovského, Banskobystrického alebo Žilinského samosprávneho kraja," uviedlo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky. Projekty optimalizácie siete stredných škôl, ktoré pripravili samosprávne kraje, sú podľa neho najdôležitejšou časťou pripravovanej zmeny v strednom školstve. „Bez nich by všetky zámery zostali iba na papieri," doplnil šéf rezortu Tomáš Drucker.

99549.jpg Ilustračné foto. Zdroj: minedu.sk

K nedeli 1. septembru tohto roka sa už podľa ministerstva podarilo zrealizovať projektové zámery v Bratislavskom kraji v podobe zrušenia Strednej odbornej školy podnikania, Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu a Strednej odbornej školy elektrotechnickej. Prešovský kraj zaviedol podľa rezortu svoj nultý optimalizačný projekt v Starej Ľubovni v podobe prvého stredoškolského kampusu. Žilinský samosprávny kraj uskutočnil tri optimalizačné zmeny a Trnavský samosprávny kraj zriadil napríklad spojenú školu v Šamoríne. „Ďalších 67 predložených projektových zámerov by sa mohlo uskutočniť k 1. septembru 2025," poznamenalo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže.

Ako objasnilo, výsledkom optimalizácie budú stredné školy s kvalitným manažmentom, ktoré sa stanú silnejšími partnermi pre firmy aj vysoké školy a lepšie pripravia žiakov na univerzity alebo trh práce. Vytvoriť sa má podľa neho základ pre moderné školy, ktoré budú reagovať na nové výzvy a ponúkať možnosti rozvoja v oblasti neformálneho a celoživotného vzdelávania.

99554.jpg Ilustračné foto. Zdroj: minedu.sk

Optimalizácia siete stredných škôl je súčasťou balíka školských zákonov, ktoré minister Drucker nazval nežnou revolúciou vo vzdelávaní. „V rámci predložených zákonov sú aj opatrenia, ktoré majú uľahčiť spájanie stredných škôl a umožniť lepšie nastavovať výkony v sieti. Zmeny sa týkajú aj lepšej ochrany zamestnancov a zabezpečenia ich plynulého prechodu pod nový subjekt," podotkol rezort. Plánuje takisto podľa neho zvýšiť podporu pre školy pri zavádzaní pozícií supervízorov a budovaní stredného manažmentu a pomôže pri implementácii podporných opatrení a starostlivosti o duševné zdravie žiakov aj zamestnancov.

Ide o projekt Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky. V októbri tohto roka odborníci posúdia predložené projekty a vypracujú odporúčania, ktoré prerokujú s príslušnými zriaďovateľmi. Spätnú väzbu poskytnú Aliancia sektorových rád, Klub dekanov fakúlt vysokých škôl Slovenskej republiky, zamestnávatelia, dotknuté ministerstvá a Úrad splnomocnenca pre rómske komunity. V marci 2025 zriaďovatelia predložia konečné žiadosti o zmenu v sieti, aby mohla optimalizácia platiť od školského roka 2025/2026.


Súvisiaci článok
Žilina zvyšuje úroveň kyberbezpečnosti: Projekt za 480-tisíc eur spustia na budúci rok
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť