Štvrtok 19. 09. 2024 13:56:27 | Meniny má Konštantín

Veselý a srdečný chlapec, ktorý potrebuje vašu pomoc: Peťka môžete podporiť behom a urobiť dobrú vec

Peťko je veselý chlapec, ktorý má zdravotné problémy. Keď mal 17 rokov, diagnostikovali mu idiopatickú nefamiliárnu dystóniu, Parkinsonov syndróm. Už čoskoro sa uskutoční charitatívny beh, ktorým mu môžete pomôcť aj vy.

Radka Kostánová|18. september 2024|09:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/OCR Žilina

Súvisiaci článok
Dni kresťanskej kultúry prinesú do Žiliny umenie aj diskusie: Študenti budú riešiť rozvoj regiónu
Čítajte viac >

Charitatívny beh pre Peťka a jeho príbeh

OCR Žilina, Obstacle Course Racing Žilina, na webovej stránke informovali o charitatívnom behu pre Peťka Zajaca. Tento chlapec, ktorý je veselý a usmievavý, má zdravotné problémy a aj týmto spôsobom mu chcú pomocť.

Peťkovi bola po narodení diagnostikovaná DMO, neskôr kvadruparéza (najťažší stupeň detskej mozgovej obrny). Avšak začal navštevovať školu, napredoval v rámci možností, vedel naspamäť básničky,“ priblížili jeho príbeh zástupcovia OCR.

Bohužiaľ, v jeho 17 rokoch prišiel zlom. Bola mu diagnostikovaná idiopatická nefamiliárna dystónia, Parkinsonov syndróm. Následne mu bola zistená mutácia MSL3 génu, syndróm Basilicata-Akhtar. Ide o veľmi raritné ochorenie, diagnostikované zatiaľ u 50 ľudí na svete, ktoré sa vyznačuje oneskorovaním vývoja, neurokognitívnymi deficitmi a kardiovaskulárnymi a hematologickými komplikáciami, poruchami trávenia a príjmu potravy, ako aj vyššie spomenutými poruchami pohybového aparátu a hypotóniou.

Vzhľadom na raritu tohto ochorenia, liečba nie je zatiaľ preskúmaná tak, aby pacientom zabezpečila plnohodnotný život. Veľmi by však Peťkovi pomohla výnimka z dôvodu veku na pobyt v TETIS – špecializovanej rehabilitačnej nemocnici v Dunajskej Lužnej, zameranej na neurologické a ortopedické ochorenia,“ pokračovali zástupcovia OCR.

CharitBeh-plagat-novy-termin-2024-09-21-1-1.png Zdroj: ocrzilina.sk

1.ročník Detského charitatívneho prekážkového behu pre Peťka sa uskutoční už v sobotu 21. septembra 2024 na tréningovom futbalovom ihriku v Tepličke nad Váhom. Začiatok behu je naplánovaný na 9:30 hodinu.

Vekové kategórie behu:

  • 4 až 6 rokov beh na 400 metrov,
  • 7 až 9 rokov beh na tisíc metrov,
  • 10 až 12 rokov beh na 1 800 metrov,
  • 13 až 15 rokov beh na 2 800 metrov.

Organizátori behu upozornili, že prvých 130 prihlásených detí dostane malú pozornosť vo forme štartovacieho balíčka, budú si môcť zasúťažiť aj s meraním času a budú zaradení do vyhodnotenia najrýchlejších bežcov, ktorí dostanú malú odmenu.

Preto neváhajte a svoje deti zaregistrujte čo najskôr NA TOMTO ODKAZE. Kapacita je obmedzená.


Súvisiaci článok
Neprofesionálna tvorba dostane šancu na Liptove. Festival otvorí dvere výtvarnému umeniu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť