Streda 18. 09. 2024 14:00:02 | Meniny má Eugénia

Aj Žilina sa chce porátať so sršňom ázijským. Radnica oznámila zapojenie sa do zásadnej výzvy

Sršeň ázijský, ktorý sa začal vyskytovať už aj v našich končinách je v prípade premnoženia postrachom ekosystému, v ktorom žijeme. Predovšetkým je to veľký strašiak pre slovenské včely. Mesto Žilina oznámilo, že sa pripája do zásadnej výzvy, aby ich výskyt na severnom území krajiny znížil a potlačil.

Michal Szentivanyi|14. september 2024|10:00:10

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com a zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Radnica odhalila plány na rekonštrukciu Bulváru: Zmeny zahŕňajú nové povrchy a mobiliár
Čítajte viac >

Mesto svoj zámer oznámilo v najnovšom vydaní periodika Aktuality z radnice. „Ekofond Slovenského plynárenského priemyslu je nezisková organizácia zameraná aj na ochranu životného prostredia, upozorňuje na závažné riziká spojené s výskytom sršňa ázijského v blízkosti slovenských hraníc. Tento invázny druh hmyzu, pôvodom z juhovýchodnej Ázie, predstavuje hrozbu pre včely a ďalšie opeľovače," prizvukovala radnica mesta Žilina.

50154.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Tento druh sršňa sa od nášho líši

Sršeň ázijský je menší ako náš bežný sršeň obyčajný, má čierne telo s oranžovou hlavou a výrazným žlto-oranžovým pruhom na konci bruška. Nohy sú čierne s jasne žltými koncami.

„Sršne ázijské si stavajú hniezda, ktoré môžu byť až meter vysoké. V prípade identifikovania sršňa ázijského alebo jeho hniezda je potrebné, aby ste okamžite informovali príslušné orgány prostredníctvom aplikácie „Zastav sršňa“ alebo e-mailovej adresy srsen@sopsr.sk," informovalo mesto s tým, že ak je to možné, môžete pripojiť aj fotografiu či video.


Súvisiaci článok
Komunitné centrum v Žiline sa rozrástlo. Radnica hlási dokončenie avizovanej nadstavby
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť