Štvrtok 19. 09. 2024 11:24:07 | Meniny má Konštantín

Spomienka na padlých hrdinov a nahliadnutie do histórie. Nezmeškajte tradičné oslavy SNP v Kunerade

Vrúcny vzťah k histórii a protivojnovým myšlienkam v spojení s oslavami Slovenského národného povstania. Práve ľudí s týmito záujmami a hodnotami určite stretnete na oslavách výnimočného dňa, ktorý pripomína naše krvavé, no statočné udalosti z histórie. Tradičná spomienka na padlých hrdinov bude prebiehať v blízkosti Zámku Kunerad.

Inzercia |22. august 2024|14:00:04

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Zámok Kunerad, Rajecká dolina a TASR

Súvisiaci článok
Vášniví bežci si užili skvelý športový zážitok. Už 41. ročník Rajeckého maratónu privítal rekordný počet pretekárov (VIDEO)
Čítajte viac >

Na oslavy SNP pozýva Oblastná organizácia cestovného ruchu Rajecká dolina a obec Kunerad. Pripája sa tiež Krajské kultúrne stredisko v Žiline ako aj Erika Meszárošová z projektu Ženy v Slovenskom národnom povstaní. Oslavy 80. výročia Slovenského národného povstania sa uskutočnia od piatka 23. do soboty 24. augusta 2024 v obci Kunerad a na Zámku Kunerad.

thumbnail_Zeny-v-SNP_skladacka-A4-bez-orez_page-0001.jpg Zdroj: Facebook/Rajecká dolina

Odhalenie pamätníka, ktorý je venovaný priamej účastníčke povstania

Počas piatka 23. augusta o 18:00 hodine návštevníci zažijú odhalenie Efemérneho pamätníka Pavlíny Dubeňovej, priamej účastníčky povstania, ktorej sa vzdá hold. Odhalenie prebehne na Zámku Kunerad. „Pavlína Dubeňová bola úzko spätá s lesmi okolo Kuneradu, ktoré vysádzala. Dobre poznala partizánske trasy a počas Slovenského národného povstania zohrávala kľúčovú, hoci nenápadnú úlohu. Spolu s bratmi vozila chlieb na koči do okolitých hôr, kde ho odovzdávali partizánom ukrytým v bunkroch. Jej práca, spolu s pomocou ďalších obyvateľov Kuneradu, bola neoceniteľná pre prežitie povstalcov v regióne," informovali organizátori podujatia.

thumbnail_Zeny-v-SNP_skladacka-A4-bez-orez_page-0002.jpg Zdroj: Facebook/Rajecká dolina

Počas ďalšieho dňa osláv príde na rad turistický prechod, ekumenická modlitba a kultúrny program

V sobotu 24. augusta o 9:00 hodine čaká účastníkov turistický prechod cestou padlých hrdinov. Vyrazí sa od Penziónu Kunerád. Nasledovať bude slávnostné odhalenie repliky partizánskeho bunkra o 12:00 hodine na lúke pri pomníku Rogačevského. Pokračovať sa bude pietnym aktom a ekumenickou modlitbou o 13:00 hodine na lúke pri Pamätníku Slovenského národného povstania pod Kuneradským zámkom. Deň sa ukončí kultúrnym programom o 14:00 hodine, ktorý sa odohrá rovnako pri pamätníku na spomínanej lúke.

kunerad-oslavy-snp.webp Zdroj: obeckunerad.sk

Článok vznikol v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Rajecká dolina.


Súvisiaci článok
Pripomíname si Deň obetí okupácie Česko-Slovenska. Ako invázia piatich armád zmenila osud nášho štátu?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť