Štvrtok 19. 09. 2024 01:22:22 | Meniny má Konštantín

Vášniví bežci si užili skvelý športový zážitok. Už 41. ročník Rajeckého maratónu privítal rekordný počet pretekárov (VIDEO)

Rajecký maratón v roku 2024 oslávil už svoj 41. ročník. Podujatie, na ktorom sa zišli mladí a aj starí vášniví bežci, sa nieslo vo vynikajúcej atmosfére. Tej prialo aj počasie a na behoch sa zúčastnilo viacero prominentných hostí. Podujatie si však pochvaľovali aj skalní pretekári.

Michal Szentivanyi|10. august 2024|18:00:03

Zdroj: Koláž Žilina SP21

Súvisiaci článok
Maratón, jarmok a koncerty. Užite si Veľký rajecký deň plný zábavy a dobrého jedla
Čítajte viac >

Rekordný počet pretekárov obsadil mesto Rajec uprostred soboty 10. augusta 2024, kedy sa na námestí objavilo množstvo ľudí. Dôvodom bolo konanie už 41. ročníka podujatia Rajecký maratón. Jeho súčasťou bolo niekoľko disciplín, maratónov a aj polmaratónov. Svojho sa však dočkali aj nešportoví fanúšikovia podujatia, pre ktorých bol prichystaný aj blízky jarmok mesta Rajec.

20240810_110616_1600x1200.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Podľa primátora prišiel tohto roku rekordný počet pretekárov

K tejto téme mal čo povedať aj samotný primátor mesta Rajec Peter Hanus. „Je pre mňa veľkým potešením, že môžem byť súčasťou organizačného tímu tohto podujatia. Ide už o 41. ročník Rajeckého maratónu. Ten je súčasťou veľkého Rajeckého dňa. Tu okrem maratónu mesto zabezpečilo aj jarmok a večer kultúrny program. Rajecký maratón je najsrdečnejší, najkrajší, no aj najťažší. Teší sa veľkej obľube. Počet pretekárov z roka na rok stúpa. Dnes máme rekordný počet zaregistrovaných účastníkov, ktorých je vyše 1 600," povedal pre Žilina SP21 primátor Hanus.

Screen Shot 08-10-24 at 01.14 PM 001.JPG Peter Hanus, primátor mesta Rajec, zdroj: zilina.sp21.sk

Primátor priznal, že organizovanie Rajeckého dňa je niekoľkomesačná výzva a podobne to vidí aj u organizátorov samotného maratónu. „Viem, že maratónci to majú podobne. Zabezpečiť celý maratón je záležitosťou polroka organizovania. Ide o občerstvenie, organizácie behu, časomiery, je to niekoľkomesačná denno-denná robota," predpokladá primátor Hanus.

Screen Shot 08-10-24 at 12.41 PM.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Ten nevylučuje atraktivitu podujatia aj pre zahraničné publikum a bežcov. „V minulosti sa maratónu zúčastňovalo pomerne veľa zahraničných pretekárov, pretože sú tu veľmi zaujímavé prémie za dosiahnutie traťových rekordov," uviedol jeden z mnohých dôvodov primátor Rajca.

Screen Shot 08-10-24 at 12.41 PM 001.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Predseda OOCR Rajecká dolina si zabehol tiež, za toto podujatie je viac ako vďačný

Nadšenie neskrýval ani predseda Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rajecká dolina, Peter Slyško. „Ako rodený Rajčan, občan z tohto regiónu a predseda oblastnej organizácie som veľmi rád že sa kompetentní na čele s mestom starajú o toto výnimočné podujatie. Oslavuje už svoj 41. ročník a nesporne tvorí pilier leta v Rajeckej doline aj svojou športovou aktivitou, ale aj príjemným jarmokom s kultúrnym vyžitím," povedal pre Žilina SP21 Slyško, ktorý si maratón v rámci tímovej štafety odbehol tiež. Slyško sa zúčastnil už na svojom treťom ročníku.

„Vnímam to viac než pozitívne a držím palce organizátorom a všetkým, ktorí sa pričinili na tejto akcii. Chcem, aby mali silu pokračovať a aby sa nám podarilo túto športovú tradíciu udržať," dodal Slyško.

Screen Shot 08-10-24 at 01.14 PM 002_1600x1126.JPG Peter Slyško, predseda OOCR Rajecká dolina, zdroj: zilina.sp21.sk

Na trať sa postavil aj minister vnútra

Svoje kilometre si na polmaratóne odbehol aj minister vnútra Slovenskej republiky Matúš Šutaj Eštok. „Ide o moju prvú návštevu tohto podujatia aj s kolegami. Plánovali sme to ešte minulý rok, kedy sme sa sem prišli pozrieť. Vtedy sa nám to nepodarilo, no povedal som si, že urobím všetko preto, aby som to zabehol. Môžem teda povedať, že mám za sebou štafetu v rámci polmaratónu," uviedol pre Žilina SP21 minister Eštok.

Šéfa rezortu do účasti na tomto podujatí hnala jeho športová povaha a zobral to ako výzvu. „Vždy do toho rád idem a povedal som si, že tých päť kilometrov by som mohol zvládnuť. Cieľ bol dobehnúť a zvládnuť to. Z času som bol milo prekvapený, keďže pravidelne nebehávam a ani som sa na tento beh nepripravoval," doplnil Šutaj Eštok.

Screen Shot 08-10-24 at 01.14 PM.JPG Matúš Šutaj Eštok, minister vnútra SR, zdroj: zilina.sp21.sk


Súvisiaci článok
Príslušník väzenského ústavu robí Žiline dobré meno. V behu často predčí mladších kolegov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť