Streda 18. 09. 2024 17:50:59 | Meniny má Eugénia

Deti a internet. Online svet je plný nástrah, takto by ste mali ochrániť tých najmenších

Internet predstavuje veľké spektrum informačných zdrojov. Zároveň je však potenciálnou nástrahou v podobe vírusov, nebezpečných webov a iných nástrah. Na tie sa môžu najľahšie nalákať tí najmenší z nás. Aké veľké riziko predstavuje internet pre deti od 2 do 5 rokov? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Michal Szentivanyi|25. august 2024|18:00:01

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Káva predlžuje život a znižuje riziko chorôb. Koľko šálok je však bezpečné vypiť?
Čítajte viac >

Na možné nástrahy internetu v blízkosti malých detí upozornil portál akcnezeny.sk.

Internet je pre deti veľké riziko, keďže môžu naraziť na nežiadúci obsah. Takým môžu byť násilné videá, pornografia alebo programy pre staršie ročníky. Je teda potrebné zabezpečiť telefón alebo počítač tak, aby všetok obsah, ktorý deti sledujú, bol bezpečne vyselektovaný k ich veku. Na škodu nie je ani to, ak používate bezpečné platformy a aplikácie určené pre deti. Platforma na videá YouTube napríklad poskytuje alternatívu pre deti v podobe YouTube Kids.

Nevedomé platby, súhlasy so zmluvami či iné, nechcené kroky

Myslite aj na to, že deti vo veku 2 až 5 rokov nezvyknú byť natoľko skúsené, aby pochopili mnohé požiadavky. S tými môžu vyrukovať niektoré weby a dieťa môže v návale očakávania nevedome odsúhlasiť zmluvy, či nebodaj platbu za aplikácie, ktoré by neskôr ľutovalo a vy ako rodič by ste na ňu prišli už neskoro.

Internet je tiež zaplnený aj priestorom, kde vyčkávajú ľudia zvaní „predátori". Tí striehnu na slabšie povahy či mladšie ročníky a vyhrážkami či inými prostriedkami ich môžu neskôr dotlačiť až k skľučujúcim situáciám. Je preto žiadúce a potrebné monitorovať kroky vášho dieťaťa na internete, ak ho už k sieti pustíte.

2149056211.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Zapojte sa do programu dieťaťa na internete

Je oveľa jednoduchšie si stanoviť hranice a pravidlá. Selektovať môžete vhodné a nevhodné stránky a obsah pre vaše dieťa. V hre je tiež takzvaný rodinný plán médií, ktorý si môžete spoločne vytvoriť a riadiť sa ním. Zapojiť dieťa do tvorby tohto plánu tiež môže prospieť celej veci a spôsobu, akým môže dieťa komunikovať na internete a aké má mať hranice. Zároveň sa tak zoznámite so záujmami a potrebami, ktoré vaše dieťa má a ďalej ich rozvíjať. Môžete mu tiež dopriať výklad od odborníkov, ktorí sú už v tomto segmente profesionáli a pôsobia aj v rámci kurzu IT Kids.

Už v zárodku si zabezpečte kreditnú kartu a iné záležitosti

Mnoho zariadení dnes ponúka rodičovské kontroly či detské režimy. Technologické obmedzenia sú dnes menšie ako kedysi, a tak rozhodne nezaháľajte ani pri zabezpečení svojej kreditnej karty či iných kont. Obmedzenia sa môžu týkať aj dnes veľmi populárnych streamingových služieb s filmami či seriálmi. Nastavenia ochrany sú vo vašich rukách a ak ich nastavíte včas, predídete aj takým záležitostiam ako zneužitie osobných údajov či iným neduhom.


Súvisiaci článok
Ministerstvo zavádza zdravšie receptúry do jedální: Deti čaká viac čerstvej zeleniny a menej cukru
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť