Štvrtok 19. 09. 2024 21:41:46 | Meniny má Konštantín

Káva predlžuje život a znižuje riziko chorôb. Koľko šálok je však bezpečné vypiť?

Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Aromatický nápoj nielen povzbudzuje, ale podľa najnovších výskumov môže výrazne prispieť aj k dlhšiemu a zdravšiemu životu.

Monika Bieliková|14. august 2024|19:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Tajomstvo efektívneho chudnutia: Prečo je tento nápoj najlepší?
Čítajte viac >

Predstavte si, že váš každodenný rituál pitia kávy by mohol znížiť riziko vzniku závažných ochorení, ako sú diabetes 2. typu, Parkinsonova choroba či dokonca niektoré druhy rakoviny. Teraz možno naozaj môže. Vedci totiž odhalili, koľko šálok tohto "tekutého zlata" je skutočne potrebné na to, aby ste mohli naplno využiť jeho zdravotné benefity.

Na dobré vlastnosti kávy sa zameral portál healthline.com. Štúdie ukázali, že pravidelné pitie kávy môže skutočne znížiť riziko vzniku rôznych ochorení, avšak, ako pri každom nápoji, aj tu platí, že množstvo je kľúčové.

2151699668.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Koľko kávy je prospešné vypiť?

Optimálne množstvo kávy, ktoré by sme mali denne vypiť, sa pohybuje okolo 4 až 5 šálok denne, čo zodpovedá približne 400 miligramom kofeínu. Toto množstvo je spojené s najnižším rizikom predčasnej smrti a s menším výskytom mnohých bežných chorôb. Je však dôležité brať do úvahy aj individuálnu citlivosť na kofeín, ktorá môže byť ovplyvnená genetickými faktormi a zdravotným stavom.

Nadmerné množstvo kofeínu môže spôsobiť rôzne krátkodobé nepríjemnosti, ako napríklad nepokoj, úzkosť, nespavosť či zvýšený tep. U niektorých ľudí môže byť citlivosť na kofeín vyššia, čo môže vyvolávať spomínané symptómy aj pri nižších dávkach.

Je možné predávkovať sa kávou?

Odborníci na to odpovedali takto: „Aj keď je možné zomrieť na predávkovanie kofeínom, pri samotnej káve je to takmer nemožné. Za jediný deň by ste museli vypiť viac ako 100 šálok (23,7 litra)."

202672.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Káva ako budič života

Okrem zdravotných výhod sa káva spája aj s predĺžením života. Viaceré štúdie naznačujú, že ľudia, ktorí denne vypijú 4–5 šálok kávy, majú nižšie riziko úmrtia v priebehu 12–13 rokov.

Počas tehotenstva platia iné mierky

Pre tehotné ženy je však odporúčané obmedziť príjem kofeínu na maximálne 200 miligramov denne, čo predstavuje približne 1–2 šálky kávy. Vysoký príjem kofeínu počas tehotenstva môže byť spojený so zvýšeným rizikom potratu či predčasného pôrodu.

21101.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Káva môže byť pre mnohých prospešná, no dôležité je dbať na jej mieru. Pokiaľ si nevšimnete žiadne vedľajšie účinky a kávu si užívate, nie je dôvod sa jej vzdávať.


Súvisiaci článok
Zázvorový zázrak: Surový je lepší ako tabletky, no nie je vhodný pre citlivé žalúdky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť