Pondelok 16. 09. 2024 21:01:08 | Meniny má Ľudmila

Zázvorový zázrak: Surový je lepší ako tabletky, no nie je vhodný pre citlivé žalúdky

Zázvor, obľúbený pre svoje zdravotné benefity, má hlavnú bioaktívnu látku gingerol, ktorá má antioxidačné, antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti. Aké pozitívne účinky má na naše telo?

Monika Bieliková|10. august 2024|13:00:31

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Vitamínová bomba v podobe arónie. Spoznajte jedinečné vlastnosti tohto plodu už teraz
Čítajte viac >

Na benefity tejto štipľavej suroviny sa zameral denník Pravda na svojom webe. „Gingerol je jedna z najdôležitejších bioaktívnych látok zázvoru, vykazuje antioxidačné, antimikrobiálne, protizápalové účinky a pomáha znižovať cholesterol, upresnila pre denník Pravda Eva Ivanišová, vedkyňa zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Naštartuje imunitu, pozor však na žalúdok

Ak hľadáte účinný spôsob, ako naštartovať metabolizmus či imunitný systém, odporúča sa piť zázvorový šot. Je to 30 mililitrov koncentrovanej, za studena lisovanej šťavy z čerstvého koreňa zázvoru. Tento nápoj sa pije nalačno, aby sa vitamíny a minerály rýchlo dostali do čreva. Týmto spôsobom posilňuje imunitu a naštartuje metabolizmus. „Nie každý môže šoty konzumovať na lačný žalúdok. Látky v zázvore ho môžu podráždiť a namiesto pozitívnych účinkov sa dostavia problémy. Takže šoty áno, ale opatrne s dávkovaním a ak máte citlivý žalúdok, určite nie nalačno, varovala v reportáži Pravda Ivanišová.

2148594950.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Prírodný liek proti chrípke a prechladnutiu

Zázvor má silné antivírusové a antibakteriálne vlastnosti, uvoľňuje upchatý nos, čistí dýchacie cesty a utišuje bolesť hrdla. Jeho otepľujúce účinky pomáhajú pri zimnici. Kombinácia zázvoru s citrusmi, ktoré obsahujú kyselinu citrónovú, môže zosilniť jeho účinky.

Surový zázvor je najlepší

Podľa odborníkov je lepšie získavať zdravotné výhody zázvoru priamo z potravín a nápojov, než z výživových doplnkov. Tie môžu obsahovať neznáme zložky a ich účinnosť nie je vždy zaručená. Eva Ivanišová v reportáži Pravda poradila konzumovať zázvor s mierou a konzultovať jeho užívanie s odborníkom, najmä ak užívate lieky na liečbu cukrovky alebo vysokého krvného tlaku.

18399.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Alternatívne zdroje vitamínu C

Namiesto citrusov sa dá vitamín C doplniť aj zo slovenského ovocia, ako sú rakytník, ríbezle, šípky, jablká a hrušky, ktoré majú vysoký obsah tohto dôležitého vitamínu.


Súvisiaci článok
Zdravie na dovolenke: Úrad verejného zdravotníctva radí, čo jesť a piť v zahraničí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť