Štvrtok 19. 09. 2024 22:33:20 | Meniny má Konštantín

Ministerstvo zavádza zdravšie receptúry do jedální: Deti čaká viac čerstvej zeleniny a menej cukru

V školských jedálňach pribudnú nové receptúry, chutnejšie pokrmy, čerstvá zelenina a ovocie a zároveň sa zníži obsah cukru v nápojoch.

TASR|13. august 2024|18:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Školstvo dostane finančnú injekciu: Na rozšírenie základných škôl pôjde 69 miliónov eur
Čítajte viac >

Vyplýva to z revízie Materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie. Je to záväzný dokument, ktorým sa pri príprave jedál riadia školské jedálne. Tlačovú agentúru Slovenskej republiky o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky.

„Naším cieľom je, aby školské jedálne poskytovali deťom zdravé a chutné pokrmy. Zníženie obsahu cukru, soli a nezdravých tukov v jedlách je kľúčové pre zdravý vývin detí. S novými receptúrami a so zvýšeným využitím čerstvej zeleniny a ovocia sa snažíme nielen zlepšiť kvalitu školského stravovania, ale aj podporiť správne stravovacie návyky, ktoré budú mať pozitívny vplyv na ich zdravie," uviedol minister školstva Tomáš Drucker.

2149402919.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Ako priblížil rezort, chce zabezpečiť stravníkom energeticky a nutrične vyvážené pokrmy a nápoje predovšetkým bez pridaného cukru. Snahou je podľa neho používať napríklad pečivo z celozrnnej múky, obmedziť prípravu pokrmov s obsahom mäkkých mäsových výrobkov, výrobkov z údeného mäsa a vyprážaných pokrmov.

Revíziou chce zároveň zvýšiť používané množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a viesť deti a žiakov k budovaniu správnych stravovacích návykov.


Súvisiaci článok
Rodičia, školský rok sa blíži: Čakajú vás vyššie ceny pomôcok
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť