Štvrtok 19. 09. 2024 14:04:31 | Meniny má Konštantín

Lekárom v žilinskej nemocnici pôjde práca viac od ruky. Chirurgovia a ortopédi získali moderné vybavenie

Na operačných sálach v žilinskej nemocnici pribudli moderné prístroje. Informovala o tom Zuzana Fialová, hovorkyňa nemocnice, v tlačovej správe.

Radka Kostánová|9. august 2024|12:00:04

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
História žilinskej nemocnice je skutočne bohatá. Pozrite sa, ako sa menila v čase
Čítajte viac >

Operačné sály získali nové prístrojové vybavenie

Elektrokoagulačné jednotky a motorové, vŕtacie, systémy v žilinskej nemocnici poskytujú kvalitnejšiu a efektívnejšiu operačnú starostlivosť.

Nové prístroje získala Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina na oddelenia pediatrickej ortopédie, ortopédie, chirurgie, úrazovej chirurgie, neurochirurgie, urológie, otorinolaryngológie a gastroenterologické centrum.

„Nemocnica úspešne ukončila verejné obstarávanie na elektrokoagulačné jednotky a motorové (vŕtacie) systémy, pričom úspešným uchádzačom sa stala spoločnosť Surgitech s. r. o. Elektrokoagulácia je lekársky postup, ktorý využíva elektrický prúd na cielenú deštrukciu tkaniva,“ priblížila Fialová v tlačovej správe.

Zariadenie je podľa slov hovorkyne určené na chirurgické zákroky a jeho využitie patrí do oblasti elektrochirurgie. Motorové systémy sú určené na ošetrenie kostí, hlavy či chrbtice.

„Napriek tomu, že ide o nevyhnutnú výbavu v rámci poskytovanej zdravotnej starostlivosti, prakticky zastarané prístrojové vybavenie bolo potrebné na vybraných oddeleniach vymeniť za nové. Na úrazovej chirurgii, ortopédii, pediatrickej ortopédii a neurochirurgii sme navyše počty motorových systémov potrebovali zvýšiť. Nákup modernej techniky vnímame ako dôležitú a nevyhnutnú investíciu, ktorá jednotlivým pracoviskám významne skvalitní a zefektívni pracovnú činnosť. Bez plnohodnotnej výbavy by sme si našu prácu nevedeli predstaviť,“ uviedol riaditeľ nemocnice, Juraj Kacian.

Výhodami týchto nových prístrojov sú tiež spoľahlivosť a variabilita, pričom ich efektivitu je možné využiť od malých až po náročné operačné výkony.

„Pri dodržiavaní pravidelných bezpečnostno-technických kontrol a správnom používaní majú prístroje dlhú životnosť a môžu nám tak slúžiť roky. Sú vyrobené primárne z kovových materiálov s povrchovou úpravou titánom, čo zvyšuje nielen ich životnosť, ale aj hygienické štandardy,“ dodal ekonomicko-technický námestník žilinskej nemocnice Pavol Záň.


Súvisiaci článok
Rušný, ale šťastný júl v žilinskej pôrodnici: Narodilo sa celkom 106 bábätiek
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť