Štvrtok 19. 09. 2024 21:37:05 | Meniny má Konštantín

Rozmýšľali ste niekedy o význame zívania? Telo nám tým dáva najavo hneď niekoľko vecí

Ak ste ospalí alebo sa jednoducho nudíte, iste si sem-tam zívnete a niekedy si to ani nevšimnete. Čo nám touto automatickou činnosťou naše telo hovorí? Odpovedí na túto otázku je hneď niekoľko.

Michal Szentivanyi|4. august 2024|18:00:08

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Horúce auto, tichý zabijak: Ako zachrániť dieťa zabudnuté v aute?
Čítajte viac >

Zívanie ako také rozobral na svojom webe portál Healthline.com. Vedecky je zrejme najviac podchytená teória regulácie teploty mozgu. Práve touto mimovoľnou činnosťou sa telo prirodzene ochladzuje. Vdychovanie vzduchu totiž môže pomôcť znížiť teplotu mozgu.

7075.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Alternatívou k tomuto záveru je aj možnosť, že sa chce telo prebudiť. Tento reflex pomáha roztiahnuť pľúca a ich tkanivá. To umožní telu ohýbať svaly a kĺby. Zívaním môžeme tiež nahnať krv do tváre a mozgu a zvýšiť bdenie.

Zívanie pri pohľade na zívajúceho človeka

Mnohí sa už určite stretli aj s ďalším bližšie nevysvetleným javom. Ten spočíva v tom že „zívanie je nákazlivé" a že pri pohľade na iného zívajúceho človeka to urobíte aj vy. Zívanie je podľa Healthline.com nákazlivé a dokonca existujú aj dôkazy o tom, že ak sledujete videá zívajúcich ľudí, môžete si vyvolať zrkadlovú reakciu zívania.

Ak ste si v takom prípade zívli, potom sa podľa štúdie z Baylor University nemáte čoho obávať, pretože tým prejavujete empatiu a spájanie.

13738.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Nie všetci sú však z mimovoľného zívania nadšení a pre tých existujú rady, ako s tým prestať:

Zhlboka dýchajte - Robte túto činnosť hlavne v prípadoch ak si myslíte, že zívate nadmerne. Vyskúšať môžete tiež hlboké dychové cvičenia nosom. Je totiž možné, že vaše telo môže jednoducho potrebovať viac kyslíka. Štúdia z roku 2007 zistila, že dýchanie nosom úplne znížilo nákazlivé zívanie.

Hýbte sa - Prerušenie bežnej rutiny môže tiež pomôcť stimulovať váš mozog. Pocity únavy, nudy a stresu spôsobujú, že ľudia viac zívajú. Nadmerné zívanie môže prameniť aj z príjmu príliš veľkého množstva kofeínu alebo z prekonania opiátovej detoxikácie.

Schlaďte sa - Môžete sa ísť tiež poprechádzať po vonku alebo si nájsť chladnejšiu časť v byte či dome. Ak na prechádzku nemáte čas, vypite trochu studenej vody alebo si dajte studené občerstvenie.


Súvisiaci článok
Chcete mať viac energie a to úplne zadarmo? Prečítajte si jednoduchý tip odborníkov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť