Štvrtok 19. 09. 2024 11:08:13 | Meniny má Konštantín

Nechcete behať? Skúste rýchlu chôdzu s tipmi od olympionika Mateja Tótha

Beh nie je pre všetkých, no rýchlu chôdzu môže praktizovať každý. Matej Tóth odporučil chôdzu ako ideálny šport pre začiatočníkov aj skúsených športovcov.

Monika Bieliková|28. júl 2024|10:00:08

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/TASR/Michal Svítok a freepik.com

Súvisiaci článok
Karatista z Liptova reprezentoval mesto na Európskych univerzitných hrách. Vybojoval bronz
Čítajte viac >

Podľa Mateja Tótha, olympijského víťaza z Rio de Janeiro 2016, je chôdza ideálnou aktivitou, ktorá je vhodná pre každého, na rozdiel od behu, ktorý môže byť pre niektorých fyzicky náročný a rizikový. O svoje rady, ako začať s schôdzou a vytrvať pri nej, sa podelil s magazínom Forbes.

1. Nepremýšľajte, iba začnite

Beh je teraz síce populárny, ale nie je pre každého. Mnohí začínajúci bežci zažívajú problémy, ako sú bolesti kolien a kĺbov. „Zvýšené riziko zranení je hlavne u začiatočníkov, ktorí neovládajú správnu techniku behu, a ktorých telo nie je pripravené na väčšiu záťaž a tiež u ľudí s nadváhou," upresnil Tóth v článku Forbes.

2. Vyberte si ten správny typ chôdze pre vás

Existuje niekoľko druhov chôdze, od bežnej prechádzky cez rýchlu chôdzu, nordic walking až po atletickú chôdzu. Pre bežného človeka, ktorý chce niečo spraviť pre svoje zdravie, je ideálna rýchla chôdza.

12234 (1).jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.sk

3. Testujte svoje hranice

Na začiatku je dôležité začať pomaly a postupne zvyšovať záťaž. „Najlepšie je spraviť si testovací týždeň, ktorý vám prezradí viac, ako jeden intenzívny tréning na hranici vašich limitov,“ poradil Tóth v rozhovore pre magazín Forbes.

4. Využívajte ruky

Pri rýchlej chôdzi je dôležité pracovať s rukami. „Skúste dať lakeť do pravého uhla a pracovať s rukami v plnom rozsahu. Okamžite vám to pomôže predĺžiť krok a zrýchliť, popísal Tóth v článku pre Forbes.

5. Spevnite sa a správne našľapujte

Správna technika chôdze zahŕňa mierny predklon a využitie celého chodidla, od päty po špičku. Netreba tiež podceniť vhodnú bežeckú obuv.

2147752620.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

6. Dýchajte zhlboka

Správne dýchanie je kľúčové. Pri rýchlej chôdzi potrebujete viac kyslíka, preto Tóth v rozhovore pre Forbes poradil: „Ideálne je bráničné dýchanie (do brucha). Okrem hlbšieho nádychu tým docielite aj spevnenie brušnej dutiny, a teda aj efektívnejší pohyb."

7. Plánujte a dodržiavajte svoj plán

Tóth ďalej odporučil zaraďovať rýchlu chôdzu tri až päťkrát týždenne do svojho športového plánu. Je to dobré z toho dôvodu, že striedanie dlhších a kratších prechádzok, ako aj rôznych terénov, pomôže udržať záujem a motiváciu.

8. Vytrvajte a uvidíte výsledky

Dlhodobé športovanie prináša najväčšie benefity, čo sa dá dosiahnuť po dvoch alebo troch mesiacoch pravidelného športovania. „Pre dlhodobé športovanie je veľmi dôležitá motivácia. Je ťažké začať – donútiť sa zmeniť svoj komfort a premeniť leňošenie na fyzickú aktivitu, no ešte náročnejšie je vytrvať," zhodnotil v článku Forbes Tóth.

4-9a2ab38f00876c05ac5fa95ac2d3af467c05cad3.jpg Ilustračné foto. Zdroj: TASR/AP

Chôdza je prístupná pre všetkých a so správnym prístupom môže priniesť veľké zlepšenia v zdravotnom stave a celkovej pohode.


Súvisiaci článok
Nohy sú v lete vystavené plesniam a nepríjemným problémom. Ako sa pred nimi chrániť?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť