Pondelok 16. 09. 2024 15:06:27 | Meniny má Ľudmila

Vo viacerých okresoch v Žilinskom kraji vydali výstrahy. Hrozia povodne, búrky aj vysoké teploty (AKTUALIZOVANÉ)

Vo viacerých okresoch na Slovensku hrozia prívalové povodne.

TASR|17. júl 2024|13:00:00

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Riziko miestnych záplav: Meteorológovia varujú pred prívalovými dažďami na Orave a Liptove
Čítajte viac >

Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal hydrologické výstrahy prvého stupňa pre okresy Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad. Slovenský hydrometeorologický ústav pre možné prívalové zrážky očakáva vzostup vodných hladín. Informuje o tom na svojom webe. Výstrahy pred povodňami platia predbežne do 18:00 hodiny.

„Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedli meteorológovia s tým, že sprievodné povodňové javy sa môžu vyskytnúť aj mimo tokov.

Na riziko búrok upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav v Banskobystrickom, Žilinskom, Košickom a Prešovskom kraji, ako aj v okrese Prievidza. Výstraha platí do 23:00 hodiny. V niektorých okresoch až do polnoci. Búrky môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou 20 až 30 milimetrov za pol hodinu, nárazy vetra s rýchlosťou do 85 kilometrov za hodinu a krúpy. Vo viacerých okresoch platí druhý stupeň výstrahy.


Súvisiaci článok
Lúče slnka si dajú nachvíľu prestávku. Zlomové obdobie nás zahrnie zrážkami a búrkami
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť