Sobota 07. 09. 2024 15:04:52 | Meniny má Marianna

Zamestnancom môžu horúčavy znížiť výkon. Úrady ponúkajú užitočné rady, ako tomu predchádzať

Pre vysoké vonkajšie teploty môže u zamestnancov na väčšine pracovísk dôjsť k záťaži teplom. Tá môže viesť k poklesu ich výkonnosti či únavnosti. Upozornil na to odbor preventívneho pracovného lekárstva Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Odporučil zavedenie preventívnych opatrení.

TASR|15. júl 2024|09:00:01

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Čo si zbaliť na dovolenku? Toto je 7 vychytávok, ktoré vám ju uľahčia
Čítajte viac >

„U zamestnancov môže záťaž teplom viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou," poznamenal Lukáš Juhas z odboru.

Zamestnávatelia by k opatreniam mali pristúpiť, keď na pracovisku, na ktorom sa vykonáva dlhodobá práca, nemôžu zabezpečiť optimálne alebo aspoň prípustné mikroklimatické podmienky. Patrí medzi ne napríklad úprava času práce či posun začiatku zmeny. „V prípade potreby by sa mali umožniť zamestnancom prestávky v práci, aby sa mohli ochladiť osprchovaním alebo umytím pokožky chladnou vodou," pripomenuli odborníci.

2149684496.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Na pracovisku by malo byť dostatok pitnej vody. „Zamestnávateľ ju musí zabezpečiť na vlastné náklady," doplnil odbor. Odporučil nápoje s čo najmenším obsahom cukru. „Sladké nápoje zvyšujú pocit smädu," podotkol. Zdôraznil, že tekutiny musia byť zdravotne neškodné a nemôžu obsahovať ani malé množstvo alkoholu. „Teplotu nápojov odporúčame v rozmedzí 12 až 15 stupňov Celzia. Za vhodné sa považujú napríklad stolové minerálne vody s obsahom Na+ do 100 miligramov na liter, bylinkové čaje, ovocné čaje alebo šťavy," dodal.

Treba podľa neho tiež zabezpečiť prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná alebo svetlíky, a to tienením, napríklad žalúziami alebo roletami. „Vhodný pracovný odev má byť jednovrstvový, podľa možnosti svetlej farby a z prírodných materiálov, pretože syntetické materiály neumožňujú odparovanie potu," uviedol.

39804.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Klimatizáciu treba podľa slov odborníkov využívať primerane. „A to tak, aby rozdiel medzi vnútorným a vonkajším prostredím bol päť, maximálne sedem stupňov Celzia," ozrejmili. V prípade, že na pracovisku klimatizácia nie je, mali by zamestnávatelia zabezpečiť zvýšenie pohybu vzduchu vetraním. „Pri používaní ventilátorov je tieto potrebné umiestniť a nasmerovať tak, aby nedochádzalo k nežiaducemu priamemu ochladzovaniu povrchu tela zamestnancov," apeloval odbor.


Súvisiaci článok
Letné riziko: Vznik trombózy zvyšuje cesta lietadlom či dlhé sedenie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť