Nedeľa 15. 09. 2024 13:04:16 | Meniny má Jolana

Nenechajte zlodejom žiadnu príležitosť. Polícia radí, ako ochrániť majetok pred odchodom na dovolenku

Polícia upozorňuje pravidelných, no aj príležitostných dovolenkárov na to, že zlodeji nespia a striehnu na každú možnú chvíľu. Práve preto by ste sa mali pred odchodom na vytúženú destináciu zorientovať a zobrať si k srdcu niekoľko rád od orgánov zákona.

Michal Szentivanyi|12. júl 2024|10:00:01

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Digitálna bezpečnosť: Fotky z dovolenky je lepšie zdieľať až po návrate domov
Čítajte viac >

Verejnosti tieto rady poskytol hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek. Častou chybou pred odchodom na dovolenku je podľa polície nedostatočné zabezpečenie domácnosti proti vlámaniu. „Stretávame sa s prípadmi, kedy občania zabudnú zavrieť okno a nechajú ho otvorené na „vetračku" alebo zabudnú na okná v pivnici rodinného domu, špajze, toalety, strešné okno a podobne. Rada je jasná: zavrite všetky okná. Okná môžete spraviť ešte bezpečnejšími nalepením bezpečnostnej fólie," poradila polícia.

22250.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Základné opatrenia

  • zabezpečte svoje obydlie kvalitnými mechanickými prostriedkami, ako sú kvalitné okná, dvere a zámky, mreže, zosilňujúce fólie na sklenené časti dverí a okien, bezpečnostné sklá a elektronické zabezpečovacie systémy (alarm, kamera, snímač pohybu a podobne),
  • vytvorte zdanie, že vo vašom príbytku je niekto prítomný, využitím elektronických spínacích zariadení, ktoré na určitý čas rozsvietia svetlá, zapnú rádio či televíziu,
  • pripojte svoje obydlie na Pult centralizovanej ochrany Policajného zboru.

Rady na ochranu domova

  • prevencia proti vlámaniu začína dobre zamknutými dverami, bezpečnostné dvere sú pre zlodeja takmer neprekonateľnou prekážkou,
  • dôkladne zamykajte dvere a zatvárajte okná, ktoré sú pre zlodeja najčastejšími vstupnými miestami do bytu,
  • nikdy nenechávajte kľúče na dohovorených miestach (pod rohožkou, v kvetináči), zlodej ich vždy nájde,
  • zabezpečte byt zabezpečovacím zariadením,
  • po presťahovaní do nového bytu ihneď vymeňte zámky dverí,
  • na zvončeky, schránky a dvere uvádzajte svoje priezvisko v množnom čísle a bez akademických titulov, aby ste nepritiahli pozornosť zlodejov,
  • nechváľte sa nadštandardnými majetkovými pomermi,
  • neuschovávajte doma väčšiu finančnú hotovosť,
  • zapíšte si výrobné čísla drahej elektroniky a iných cenností v byte, aby polícia mohla v prípade krádeže tieto veci ľahšie nájsť a vrátiť.

59.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Čo robiť, keď auto zostane doma?

Polícia v takom prípade pred odchodom na dovolenku odporúča vozidlo zaparkovať na bezpečnom mieste, ideálne v garáži, vo dvore za oplotením, na súkromnom pozemku u známych a podobne, kde bude pod kontrolou a zníži sa riziko krádeže alebo vlámania.

478441.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

„Ak taká možnosť nie je, odporúčame vozidlo zaparkovať na frekventovanom mieste, kde sa pohybuje viac ľudí. Pod lampou pouličného osvetlenia alebo na mieste, ktoré je chránené monitorovacím systémom obce. V aute nenechávajte veci, ktoré by mohli zlodeja zaujať a speňažiť, ako sú navigácie, mobily, cenné veci, notebooky a podobne," prízvukovala polícia.

Ak po návrate k vozidlu zistíte, že je zámok na dverách poškodený, okno rozbité a veci z auta chýbajú, privolajte políciu. V takom prípade s vozidlom ani vecami v ňom nemanipulujte, aby ste neznehodnotili prípadné stopy. Do príchodu polície zotrvajte na mieste, do vozidla si nesadajte, ničoho sa nedotýkajte a k vozidlu nikoho nepúšťajte.


Súvisiaci článok
Cestujete autom na dovolenku? Dajte si pozor na ceny palív v zahraničí!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť