Pondelok 08. 07. 2024 00:43:59 | Meniny má Ivan

Letné byliny vedia zatočiť s chorobami. Botanička Květa Kicková priblížila ich význam

Letné aktivity nesúvisia len s bazénmi, opaľovaním sa či bujarými večierkami. Je to príležitosť sa dať do psychickej pohody a pri voľnom čase zájsť na lúku a venovať pozornosť liečivým bylinám. Niektoré z nich sa práve teraz ľuďom núkajú a môžu im pomôcť s prekonaním niektorých chorôb. Botanička z Považského múzea v Žiline, Květa Kicková, v rozhovore odpovedala aj na to, o ktorých konkrétnych rastlinách je reč.

Michal Szentivanyi|4. júl 2024|20:00:03

Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com, TASR/Milan Kapusta a pmza.sk

Súvisiaci článok
Michael Vrzala z Mestského divadla Žilina prezradil zaujímavé detaily z inscenácie Neznášam ťa!
Čítajte viac >

Leto máme v plnom prúde. Je to obdobie, kedy sa na lúkach dajú zbierať a spracovávať nejaké liečivé byliny?

„Áno, je najpriaznivejší čas na zber veľkého množstva v lete kvitnúcich byliniek, zväčša tých, u ktorých sa pre ich liečebné účinky zbiera kvitnúca vňať."

Aké byliny to sú, ak sa rozprávame o oblastiach Liptov, Orava či Kysuce?

„Na lúkach a okrajoch lesov a medzí práve kvitne valeriána, betonika a repík, všetky tri rastlinky majú druhové pomenovanie lekárska alebo lekársky, takže o ich možnom využití nie je žiadnych pochýb. Bielo kvitnúca valeriána je skvelý pomocník na upokojenie, betonika blahodarne pôsobí na dýchacie cesty, univerzálny repík zachráni pred zápalmi. Hodí sa mať doma voňavú zásobu sušeného pamajoránu alebo kvietky divozelu veľkokvetého a sápovitého na liečbu chorých priedušiek, zemežlč menšiu a hrdobarku obyčajnú na trávenie, na kŕče pomôže napríklad alchemilka alebo rebríček obyčajný (myší chvost)."

Screen Shot 07-04-24 at 07.47 AM_883x1200.JPG Botanička Považského múzea v Žiline Ing. Květa Kicková, Zdroj: pmza.sk

„Využitie voľného času na zber byliniek sa určite vyplatí, domáce sušené alebo macerované bylinky sa odvďačia v čase choroby. Nie na každej lúke však nájdeme liečivé bylinky, pestrú ponuku hľadajte len na tradične obhospodarovaných lúkach, kde sa hospodári starajú o pravidelné kosenie a pasenie alebo hnojenie nie je vedené intenzívne. Bylinky sa nezbierajú v chránených územiach ako je rezervácia alebo národný park. Je to z dôvodu, aby sme mali aj miesta, kde sa ich môžu bez obmedzení nasýtiť motýle, čmeliaky a včely samotárky, sympatický hmyzí opeľovači našej prírody. Ani na nechránených lúkach by sme však nemali vyzbierať všetky bylinky a vždy dávame pozor, aby sme pri zbere kvetov alebo plodov nepoškodili celú rastlinu. Pri dodržiavaní týchto zásad bude mať pestro rozkvitnuté lúky aj po mnoho ďalších rokov."

Sme svedkovia klimatických zmien, má nestálosť počasia teplôt vplyv na to, aké byliny budú rásť a v akej intenzite ich vieme nájsť?

„Druhové spektrum našich liečivých byliniek sa v budúcnosti dramaticky nezmení, pribudnú však teplomilnejší a suchomilnejší zástupcovia. Niektoré rastliny sa stanú vzácnejšie. Zmeniť sa však môže obdobie kvitnutia, tento rok sme zaznamenali vplyvom veľmi teplej jari skoršie kvitnutie väčšiny druhov, ktoré bolo posunuté až o mesiac skoršie ako bývalo obvyklé."

freepik2.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Skúsme si predstaviť človeka, ktorý nemá žiadne skúsenosti so spracovaním bylín, napríklad na čaj. Viete popísať, aký je postup pri ich formovaní napríklad na takýto liečivý mok? Na čo by sme mali myslieť?

„V prvom rade je potrebné nazbierať ten správny druh bylinky, niektoré druhy sú si veľmi podobné, ale nemusia mať podobné chuťové alebo liečebné účinky. Bylinky treba trhať v zdravom prostredí, nech v sebe nemajú škodlivé cudzorodé látky, vyhýbame sa preto blízkosti ciest, priemyselných areálov, smetísk a pesticídmi ošetrovaných polí. Ďalej trháme tú správnu časť rastliny v danom období, pri niektorých sa zberajú kvety, inokedy listy, kvitnúca vňať alebo korene prípadne plody. Bylinky nedávame do plastových tašiek alebo sáčkov, aby sa nesparili a sušíme ich vo vzdušnom a suchom priestore, aby nesplesneli a pekne sa vysušili. Sušenie na priamom slnku tiež nie je vhodné. Pri samotnej príprave čaju je zas dôležité dodržiavať správne dávkovanie aj dĺžku lúhovania a užívania, pretože niektoré bylinky sú ozaj silné a treba ich rešpektovať rovnako ako lieky. V tomto prípade poradia a usmernia lekárnici a lekárničky, skúsení bylinkári alebo bylinkárky a kvalitné knižky o bylinkách."

TASR.JPG Ilustračné foto. Zdroj: TASR

Aké sú hlavné choroby, s ktorými nám vedia pomôcť liečivé rastliny? Na čo by sme mali striehnuť práve v letnom období?

„Vravieva sa, že na každú chorobu existuje liečivá bylinka. Takže výpočet chorôb by bol veľmi dlhý. V lete pri vysokých teplotách je dôležité strážiť si pitný režim, najlepšia je určite čistá voda. Keď si však do vody pre arómu pridáte čerstvé bylinky ako medovku alebo mätu, urobíte viac ako dobre," priblížila botanička Považského múzea v Žiline Květa Kicková.


Súvisiaci článok
Connor LaCouvee: Ako skúsený hráč sa snažím byť dobrým príkladom pre mladšiu generáciu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť