Štvrtok 04. 07. 2024 10:19:31 | Meniny má Prokop

Stav ciest a mostov v Žilinskom kraji: Analýza odhalila veľké problémy

Približne 353 kilometrov ciest II. a III. triedy vo vlastníctve Žilinského samosprávneho kraja je v nevyhovujúcom alebo havarijnom stave.

TASR|2. júl 2024|09:00:05

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Súvisiaci článok
Na Štadióne MŠK Žilina sa šíri vôňa čerstvo pokosenej trávy: Rekonštrukcia a výmena trávnika v týchto dňoch finišuje
Čítajte viac >

Na základe vypracovanej analýzy o stave ciest II. a III. triedy vo vlastníctve Žilinského samosprávneho kraja o tom informovala na rokovaní krajského zastupiteľstva v pondelok 1. júla riaditeľka odboru dopravy Žilinského samosprávneho kraja Gabriela Tisoňová.

Analýzu vypracoval odbor dopravy Úradu Žilinského samosprávneho kraja na základe pravidelných prehliadok zamestnancami Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja po zimnej údržbe. „Stav ciest sa hodnotí piatimi stupňami od veľmi dobrého až po havarijný. Z 314 kilometrov ciest II. triedy je aktuálne v nevyhovujúcom alebo havarijnom stave takmer 74 kilometrov, z 1100 kilometrov ciest III. triedy je v nevyhovujúcom alebo havarijnom stave viac ako 279 kilometrov," upozornila Tisoňová.

Podľa jej slov by krajská samospráva na okamžité uvedenie ciest do vyhovujúceho stavu potrebovala investovať minimálne 56 miliónov eur. „Na základe schválenej úpravy rozpočtu v tomto roku Žilinský samosprávny kraj opraví z vlastných zdrojov takmer 53 kilometrov ciest za 5,4 milióna eur. K tomu treba pripočítať ešte 25 kilometrov ciest, ktoré budú opravené z externých zdrojov a úveru," skonštatovala riaditeľka odboru dopravy Žilinského samosprávneho kraja.

Analýza hodnotila aj stav mostných objektov. Žilinský samosprávny kraj má vo vlastníctve 791 mostných objektov, ktoré sa hodnotia siedmimi stupňami od bezchybného po havarijný. V zlom stave je 120 mostov a vo veľmi zlom stave 38 mostov.


Súvisiaci článok
Ambulantná starostlivosť sa s príchodom letných prázdnin mení. Žilinský kraj zverejnil nový zoznam
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť