Štvrtok 04. 07. 2024 09:42:00 | Meniny má Prokop

Na Štadióne MŠK Žilina sa šíri vôňa čerstvo pokosenej trávy: Rekonštrukcia a výmena trávnika v týchto dňoch finišuje

Na Štadióne MŠK Žilina sa v týchto dňoch šíri vôňa čerstvo pokosenej trávy, keďže rekonštrukcia a výmena trávnika úspešne finišuje. Po osemročnej ére umelého trávnika, ktorý prispel k získaniu majstrovského titulu a ponúkol atraktívny futbal, sa teraz na štadión pod Dubňom vracia prírodný trávnik.

Juliana Krčulová|1. júl 2024|12:00:16

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Najčastejšie chyby dovolenkárov: Čo si treba skontrolovať pred odletom?
Čítajte viac >

Umelá tráva na štadióne pod Dubňom mala bohatú históriu. Bez ohľadu na rôzne názory, faktom je, že počas svojej osemročnej éry prispela k získaniu majstrovského titulu, ponúkla extrémne rýchly a atraktívny futbal a vypustila do sveta mnoho súčasných aj budúcich reprezentantov. V týchto dňoch sa na Štadióne MŠK Žilina šíri vôňa čerstvo pokosenej trávy, pretože rekonštrukcia a následná výmena trávnika úspešne finišuje.

Bližšie informácie poskytol na webe žilinského klubu finančný a prevádzkový riaditeľ, Karol Feranec. „Informáciu o výmene trávnika prinášame až v tomto časovom horizonte, nakoľko je všetko finálne a úspešne hotové. Nechceli sme komunikovať vopred čiastkové informácie, pretože mohli vzniknúť rôzne komplikácie, či už na strane dodávateľov, alebo pri samotnej rekonštrukcii. A zároveň vo vzťahu k Fondu na podporu športu, kde nám z poskytnutej dotácie vo výške 999 999,00 eur vyplývali isté administratívne záležitosti. Rovnako sme sa chceli pochváliť až kompletným dielom. Ide predsa len o prírodný trávnik a mohli nastať viaceré komplikácie, keďže trávnik bol dovezený z iných klimatických podmienok, aké vládnu v Žiline. Aj preto sme čakali kvôli správnosti a celistvosti technologického postupu s uverejnením tejto informácie až doteraz,“ zhodnotil Feranec.

6eeae7002a5b90e5a02ed5bc3873ec72.jpg Zdroj: mskzilina.sk

Finančný a prevádzkový riaditeľ klubu taktiež doplnil, že v súvislosti s obnovou trávnika na hlavnom štadióne pripravili vopred niekoľko projektov, ktoré zabezpečia nepretržitý tréningový proces pre všetky tímy. V roku 2023 obnovili tréningový areál v Budatíne, postavili nové menšie tréningové ihrisko v Strážove a tiež vymenili povrch na hlavnom ihrisku v Strážove.

„Zároveň sme ešte väčší dôraz kládli na starostlivosť o trávnaté ihrisko v Závodí, kde budú v budúcom roku trénovať družstvá, ktoré svoje zápasy odohrajú v Žiline. Celkové náklady na zlepšenie športovej infraštruktúry, vrátane výmeny trávnika na hlavnom štadióne, sa pohybujú na úrovni okolo štyroch miliónov eur. Cez projekty FNPŠ sme získali dotácie vo výške viac ako 2,2 milióna eur,“ dodal Feranec.

Čo sa dialo na Štadióne MŠK Žilina?

Prípravné práce sa podľa dostupných informácií začali v máji, pričom zahŕňali odstránenie umelého trávnika a podložky. Tieto úlohy vykonala špecializovaná firma z Čiech, aby trávnik mohol byť odstránený čo najekologickejšie a najšetrnejšie. Následne ho kompetentní presunuli do okolitých obcí, konkrétne do Gbelian, Varína, Zádubnia a na školské ihrisko v Závodí. Pružnú podložku zrecyklovali na certifikovanej skládke a odsatý piesok spolu s granulátom bude použitý na nové ihrisko za západnou tribúnou.

ba361c4b41ac13380362f6d4411e53bc.jpg Zdroj: mskzilina.sk

„Následne sa po odstránení umelej trávy začalo s odťažovaním vrstiev piesku, ktoré bolo potrebné vymeniť za jemnejšiu frakciu. Prírodný trávnik pochopiteľne potrebuje iný podklad ako umelý. Preto sme potrebovali špeciálnu frakciu na koreňovú vrstvu (0-2). Do piesku sme potom zapracovali rašelinu, ktorá tvorí koreňovú vrstvu. Medzitým sa spravil nový závlahový systém, ktorý musel byť kompletne vymenený. Na umelú trávu sa používali úplne iné trysky, ktoré striekali iba z obvodov ihriska. Aby bolo polievanie na novom prírodnom trávniku rovnomerné, vybudovalo sa šesť nových vetiev so štyrmi polievačmi v každom rade,“ špecifikoval finančný a prevádzkový riaditeľ, Karol Feranec.

Na pripravený podklad a s pripravenou závlahou následne položili trávnik z Maďarska, celkovo 7 200 m² trávnika, čo zodpovedá 300 tonám zrolovanej trávy dovezenej kamiónmi. Trávnik ukladali po pásoch na plochu, pričom ich ručne pritláčali hrabľami, aby sa čo najlepšie spojili a zakorenili. Prírodný trávnik siaha podľa zverených informácií 10 centimetrov za vonkajší obvod ihriska, pretože čiary musia byť „lajnované“.

„Hnojivo sa nedávalo iba pod trávnik, ale aj na neho. S kosením sme začali postupne v druhej polovici júna. Momentálne čakáme na úplné zakorenenie trávnika, aby držal celistvo. Aktuálne sa finalizujú výbehové plochy, ktoré ostali zachované z pôvodného umelého trávnika. Tie budú zasypané kremičitým pieskom, keďže už predtým z nich bol odsatý granulát. Upravovali sa aj lôžka pre usádzanie brán, aby sme ich mohli jednoduchšie vyberať. Rovnako tak sa opravilo aj osadenie pre rohové zástavky,“ uviedol Feranec s tým, že v nasledujúcich dňoch ich čakajú ešte rôzne nápravy vykurovania trávnika, resp. prenastavenia vo výmenníkovej stanici, aby bolo kúrenie čo najvhodnejšie pre prírodný trávnik.

0e62684e0b7129d200ec1116ef9c21cc.jpg Zdroj: mskzilina.sk

Premiéra nového trávnika pod Dubňom

Feranec priblížil, že hráči prvýkrát vybehnú na trávnik pri predzápasovom tréningu pred Ružomberkom, a to v nedeľu 4. augusta, čo je prvý domáci zápas sezóny. Premiéru by mal tak trávnik absolvovať práve na prvom domácom zápase nového ročníka Niké ligy.

Ako to vyzerá s novým ihriskom s umelou trávou za západnou tribúnou?

Aj na túto otázku odpovedal finančný a prevádzkový riaditeľ, Karol Feranec. Podľa jeho slov, začali na začiatku júla, po schválení dotácie zo strany Fondu na podporu športu, realizovať projekt nového ihriska s umelou trávou za západnou tribúnou. Tento proces je pre kompetentných veľmi dôležitý, pretože im umožní udržať kontinuitu a kvalitu tréningového procesu. Na hlavnom štadióne sa bude môcť hrať iba občas, takže potrebujú ďalšie ihrisko pre „A“-tím, rezervný tím a mládež.

Nové ihrisko bude mať štandardný rozmer 105x68 metrov a po dokončení infraštruktúry bude spĺňať podmienky pre odohratie zápasov II. ligy. Na ňom bude moderná umelá tráva a nová technológia podložky vo forme „puzzle“ v hrúbke 2 centimetrov, ktorú je možné jednoducho premiestniť. Táto podložka má rovnaké kvalitatívne parametre tlmenia ako finišérom kladená gumová podložka. Podľa Feranca ide o recyklovaný materiál, ktorý sa dá v budúcnosti použiť aj na iných ihriskách.

„Samotná umelá tráva by mala byť položená na prelome mesiacov júl a august. Aktuálne sa buduje ohradenie, bezpečnostné stĺpy, resp. stĺpy na ochranné siete i osvetlenie. Rovnako sa začalo s budovaním kanalizácie a drenážnym systémov. Zároveň sa rieši závlahový systém, kde sa využije časť technológie z hlavného štadióna. S tým súvisí aj úprava všetkých spevnených plôch, aby sme zabezpečili čo najväčší počet parkovacích miest,“ doplnil.

53f565fe2b60da99868d45963e96fc27.jpg Zdroj: mskzilina.sk

Nové obchodné centrum v blízkosti štadióna

V blízkej budúcnosti sa začne ďalšia rekonštrukcia a prestavba za východnou tribúnou, kde má vyrásť nové obchodné centrum. Podľa zverejnených informácií by malo byť hotové do začiatku Majstrovstiev Európy hráčov do 21 rokov, ktoré sa budú konať pod Dubňom v júni 2025.

Zarámovaný obrazom s časťou umelej trávy, ktorá zostane navždy súčasťou histórie, bude čoskoro zdobiť aj Sieň slávy.


Súvisiaci článok
Sociálna poisťovňa informuje živnostníkov a ostatné SZČO o nových odvodových povinnostiach
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť