Utorok 02. 07. 2024 07:53:31 | Meniny má Berta

Cestovanie s deťmi: Ako prispôsobiť cestovnú lekárničku?

Príprave na dovolenku treba venovať dostatočnú pozornosť. Ľudia by sa mali oboznámiť so situáciou v destinácii a s možnými zdravotnými rizikami.

TASR|29. jún 2024|14:00:14

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Žilinskú onkológiu aj tento rok podporil Streetball proti rakovine. Vyzbieralo sa 1 300 eur
Čítajte viac >

Pri cestovaní s deťmi treba prispôsobiť cestovnú lekárničku krajine a zdraviu. Apeluje na to Úrad verejného zdravotníctva SR.

Kontaktovať ošetrujúceho lekára odporúča hlavná hygienička Slovenskej republiky Tatiana Červeňová pred cestou do zahraničia v prípade, ak má niekto malé deti alebo ide o chronicky chorých pacientov či osoby so špeciálnou liečbou alebo diétou. „Rovnako tak urobte v prípade, že cestujete do krajín s nízkym hygienickým štandardom, najmä do trópov a subtrópov," vysvetlila Červeňová.

Vzhľadom na charakter dovolenkovej destinácie môže lekár podľa Úradu verejného zdravotníctva poskytnúť základné informácie, napríklad o odporúčaných liekoch na samoliečbu v priebehu cesty, dôsledkoch cesty na zdravotný stav, povinných alebo odporúčaných očkovaniach, prevencii niektorých ochorení alebo spôsobe obmedzenia rizík ochorení v zahraničí.

two-little-girls-dress-hat-outdoor.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Vedúca sekcie epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva Adriana Mečochová odporúča cestovateľom pred dovolenkou skontrolovať, aká je epidemická situácia v danej krajine a či sú preočkovaní. Niektoré očkovania sú na vstup do určitých krajín povinné. Upozornila však, že žiadna vakcína nie je stopercentná, veľa závisí aj od imunitného stavu osoby.

Svoj zdravotný stav si podľa nej treba sledovať aj po návrate z dovolenky. „Po návrate z danej krajiny je, samozrejme, potrebné sledovať svoj zdravotný stav a v prípade príznakov infekčných ochorení potom kontaktovať všeobecného lekára. Musíme teda myslieť aj na to, že osoba, ktorá cestuje, si môže priniesť zo zahraničia nielen ochorenie, nejaké exotické, ale môže to byť aj ochorenie, proti ktorému sa u nás povinne očkuje, pretože situácia aj v okolitých krajinách môže byť iná," ozrejmila Mečochová.

Červeňová odporúča na dovolenke vyvarovať sa rizikových aktivít a dať si pozor na slnko, štípajúci hmyz, kvalitu stravy, vody i ubytovania.


Súvisiaci článok
Zdravý drink na leto alebo ničiteľ zubov? Citrónová voda môže poškodiť váš chrup
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť