Utorok 02. 07. 2024 08:42:00 | Meniny má Berta

Zdravý drink na leto alebo ničiteľ zubov? Citrónová voda môže poškodiť váš chrup

Mnohí si ju užívajú ako ranné osvieženie, letný realxačný drink či detoxikačný nápoj pre telo. Reč je o citrónovej vode. Tá vďaka spomínanému ovociu skutočne obsahuje veľa vitamínu C, no je tu aj značné riziko - pre vaše zuby.

Michal Szentivanyi|28. jún 2024|13:00:54

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Vývoj a imunitu dieťaťa netreba podceňovať. Dôležitý je dostatok vitamínu D a železa
Čítajte viac >

Vitamín C a detoxikačné účinky

Negatívne účinky pre britský portál Mirror popísal zubný lekár Andrej Bozic. Ten varoval pred nežiadúcimi účinkami obľúbeného nápoja, o ktorom sa mnohí ľudia domnievajú, že je prospešný, no môže poškodiť zuby vo vašich ústach. Citrónová voda je totiž často vychvaľovaná pre detoxikačné vlastnosti, obsah vitamínu C a je široko konzumovaná medzi fanúšikmi zdravia.

„Citrónová šťava má pH na úrovni okolo 2, čo je veľmi kyslé," vysvetľuje zubný lekár Bozic. „Táto kyslosť môže narušiť zubnú sklovinu, čo je tvrdá ochranná vonkajšia vrstva," pokračoval Bozic. Erózia skloviny je totiž nezvratná a môže viesť k mnohým zubným problémom, vrátane zubného kazu a zvýšenej citlivosti. „Akonáhle je sklovina opotrebovaná, už nerastie. Vaše zuby sa stanú zraniteľnejšími voči zubnému kazu a poškodeniu," doplnil lekár.

88.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Sklovina na vašich zuboch pôsobí ako štít proti škodlivým baktériám a látkam. Keď dôjde k erózii, odkryje sa mäkšia a zraniteľnejšia vrstva pod ňou, známa ako dentín.

Môže dôjsť k zvýšenej citlivosti, k vyššiemu riziku vzniku zubného kazu a k estetickým obavám chrupu, kedy môže nastať zmena sfarbenia zubov.

Malý trik

Citrónovej vody ako takej sa však úplne vzdať nemusíte. Je dôležité uvedomiť si jej účinky na zuby. „Používanie slamky môže znížiť kontakt medzi kyslou citrónovou vodou a vašimi zubami, čo pomáha predchádzať erózii skloviny," poradil lekár Bozic. Ten odporúča vypláchnuť si ústa vodou, aby sa kyselina neutralizovala a zmyla všetkú zvyškovú kyslosť.


Súvisiaci článok
Hľadáte cestu k energetickému rozkvetu? Tieto nápoje vám dodajú silu a spomalia starnutie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť