Štvrtok 04. 07. 2024 10:40:12 | Meniny má Prokop

Vývoj a imunitu dieťaťa netreba podceňovať. Dôležitý je dostatok vitamínu D a železa

Vitamín D a železo majú zásadný vplyv na imunitu aj kognitívny vývoj dieťaťa. Vo výžive môžu batoľatám chýbať pri príliš skorom prechode na kravské mlieko i nedostatočnom príjme červeného mäsa a rýb.

TASR|23. jún 2024|19:00:11

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Čaká na vás Rusalka, ale aj kino pod hviezdami
Čítajte viac >

Poukázala na to hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová v súvislosti s prieskumom zameraným na výživu detí. Ten preukázal, že im v nej najviac chýbajú potraviny bohaté na železo a vitamín D.

„Prieskum ukázal, že najviac zaostávame v príjme železa a vitamínu D, čo je spôsobené skorým zavedením kravského mlieka v strave batoliat a nedostatočným príjmom červeného mäsa a rýb," uviedla odborníčka. Z výsledkov okrem iného vyplýva, že deti málo konzumujú odporúčané množstvo ovocia a zeleniny. Časť z nich je ohrozená obezitou pre konzumáciu jedál z fastfoodov, údenín či sladkostí a sladených nápojov. V niektorých prípadoch takisto rodičia uvádzajú ako problém nechutenstvo u detí.

524256.jpg Ilustračné foto: Zdroj: freepik.com

Prokopová zdôraznila, že výživa počas prvých 1 000 dní života má zásadný vplyv na vývoj, metabolizmus, stravovacie návyky či chuťové preferencie. „Dodržiavaním správnej životosprávy v tomto veku sa znižuje riziko civilizačných ochorení ako obezita, cukrovka 2. typu, alergia, astma, kardiovaskulárne ochorenia a podobne v dospelosti," ozrejmila. Pediatri preto podľa nej musia naďalej apelovať na rodičov, aby správnej výžive a životospráve detí venovali dostatočnú pozornosť a prebrali tak plnú zodpovednosť za ich neskorší vývoj.

Výsledky prieskumu takisto ukázali, že čoraz viac detí pravidelne jedáva pred digitálnou obrazovkou. „Ak dieťa počas konzumácie jedla pozerá na obrazovku, znižuje sa jeho samoregulácia príjmu energie, čo v praxi znamená, že buď zvyšuje, alebo znižuje príjem potravy," priblížil neuropsychológ Robert Krause. Upozornil tiež, že používanie digitálnych technológií v batolivom a predškolskom veku negatívne ovplyvňuje bielu a sivú hmotu mozgu, čo vedie k zhoršeniu kognitívnych schopností.

Celoslovenský prieskum sa realizoval prostredníctvom online dotazníka NutriCheq na vzorke 700 rodičov detí vo veku jeden až tri roky v období od januára do decembra minulého roka. Ten má na základe odpovedí vyhodnotiť nedostatky v stravovaní batoliat a navrhnúť ich riešenie. Stoja za ním Slovenská pediatrická spoločnosť a Iniciatíva prvých 1 000 dní. Dotazník je orientačný a výsledky sa majú konzultovať s pediatrom. Dostupný je na webe www.1000dni.sk/nutricheq.


Súvisiaci článok
Jánske tradície sa nevyhnú ani Múzeu kysuckej dediny. Takto si uctia dlho očakávaný letný slnovrat
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť