Nedeľa 30. 06. 2024 10:36:22 | Meniny má Melánia

Bulvár prechádza zmenou v doprave. Cyklotrasa sa po novom bude nachádzať na vozovke

Ak máte radi bicyklovanie, pripravte sa na novinky. Dopravná zmena sa dotkne známej mestskej pasáže, ktorá je v Žiline roky známa ako Bulvár. Reč je o cyklotrase, ktorá bude viesť po vozovke a nie po chodníku.

Michal Szentivanyi|26. jún 2024|12:30:02

Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Na Liptove sprejazdnili nový Vrbický most. Stál takmer 2,5 milióna eur
Čítajte viac >

O novinkách v cyklotrase na Bulvári informovala hovorkyňa mesta Žilina Zuzana Ondrášová. Mesto si touto zmenou organizácie dopravy na Bulvári sľubuje zlepšenie komfortu cyklistov i chodcov.

Nárast prevádzok a terás cyklistov obmedzoval

„Spoločný chodník s vyznačenými jednosmernými cyklopruhmi vznikol na Bulvári v roku 2011. Oddelená prevádzka pre chodcov a cyklistov mala efektívne riešiť využitie širokého chodníka a umožniť presun obom skupinám bez vzájomného obmedzovania. O niekoľko rokov neskôr sa tu však objavili aj letné terasy nových prevádzok, ktoré začali prekážať najmä chodcom. Chodník využívalo aj čoraz viac cyklistov, čím sa výrazne znížil komfort a neraz dochádzalo aj k nebezpečným kolíziám medzi zástupcami z oboch skupín účastníkov premávky," uviedla v mene mesta Ondrášová.

CYKLISTI 1.jpeg Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Obmedzia aj maximálnu rýchlosť na tomto úseku

„Cyklochodník na Bulvári spoločne využívali cyklisti a chodci viac ako desať rokov. Kým na začiatku bola takáto prevádzka bez problémov, nárast počtu cyklistov a terás prevádzok kaviarní a reštaurácii situáciu skomplikovali. Po dôkladnom zvážení samospráva pristúpila k zrušeniu spoločného chodníka pre obe skupiny. Nový cyklokoridor bude vyznačený priamo v jazdnom pruhu pre vozidlá na základe spracovaného projektu zmeny organizácie dopravy. Maximálna rýchlosť sa v tomto úseku obmedzí na 30 kilometrov za hodinu, čo má prispieť k zvýšeniu bezpečnosti všetkých účastníkov premávky,“ vysvetlil primátor mesta Peter Fiabáne.


Súvisiaci článok
Na Bulvári budú operovať ťažké stroje. Radnica oznámila čas, kedy sa chystá frézovanie cyklotrasy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť