Nedeľa 30. 06. 2024 09:23:45 | Meniny má Melánia

Kvalitu nebalenej zmrzliny možno rozoznať na základe farby, radí hygienik

Kvalitná nebalená zmrzlina by mala mať vôňu, chuť aj farbu zodpovedajúcu použitým surovinám.

TASR|27. jún 2024|09:00:37

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Odborníci upozorňujú: V horúčavách treba dodržiavať pitný režim
Čítajte viac >

Mala by mať hladkú konzistenciu, bez kryštálikov a hrudiek spracovaných surovín a prísad. Upozornili na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR s tým, že zmysly pomôžu rozoznať kvalitu zmrzliny, no na potvrdenie zdravotnej bezpečnosti treba odborníka.

„Nebalená zmrzlina sa môže predávať 24 hodín po zmrazení. Ak je zmrzlina opakovane zmrazovaná, môžu sa v nej vytvoriť kúsky ľadu, ktoré nielen zmyslovo znehodnotia zmrzlinu, ale môže byť dokonca zdrojom mikrobiologickej kontaminácie. Po konzumácii takejto zmrzliny sa môžu objaviť aj tráviace ťažkosti, ako napríklad nevoľnosť, zvracanie a hnačka. Citlivejšie na ochorenie sú deti a starší ľudia," poznamenali.

happy-young-woman-eating-sweets-summer-vacation.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Odborníci na ľudí apelujú, aby si pri kúpe nebalenej zmrzliny dávali pozor, či sú informácie o prítomnosti alergénov viditeľne uvedené. „V prípade použitia farbív E 122, E 129 a E 102 musí byť uvedená informácia 'môže mať nepriaznivé účinky na činnosť a pozornosť detí'," ozrejmili. Treba si podľa nich tiež všímať čistotu pracovných plôch aj náradia. „Taktiež či sú oblátky chránené pred znečistením z vonkajšieho prostredia a pracovníci používajú jednorazové rukavice. (...) Porciovacie náradie nesmie byť skladované v nádobe so stojacou vodou (množia sa tam mikroorganizmy)," priblížili.

Zdravotnú bezpečnosť zmrzliny preverujú odborníci. „Odborní pracovníci z úradov verejného zdravotníctva každé leto náhodne odoberajú vzorky zmrzlín a laboratórnou analýzou zisťujú ich zloženie. Preverujú napríklad, či zmrzlina bola alebo nebola kontaminovaná mikroorganizmami, ako sú napríklad koliformné baktérie alebo salmonela, či sa v nej nachádzajú nepovolené farbivá, alebo či v nej bolo prekročené najvyššie prípustné množstvo farbiva," dodala hlavná hygienička Tatiana Červeňová.


Súvisiaci článok
Lúče slnka si dajú nachvíľu prestávku. Zlomové obdobie nás zahrnie zrážkami a búrkami
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť