Piatok 06. 09. 2024 16:48:14 | Meniny má Alica

Buď svoj hrdina: Ako bojové umenia formujú charakter mladých ľudí

Bojové umenia ponúkajú nielen fyzickú zdatnosť, ale aj disciplínu a sebavedomie, ktoré pomáha mladým ľuďom rozpoznať a čeliť šikanovaniu. Zástupcovia komunity Buď svoj hrdina, s cieľom rozšíriť tento projekt po celom Slovensku, veria, že môžu výrazne prispieť k pozitívnej zmene.

Juliana Krčulová|18. jún 2024|13:00:09

Zdroj: Koláž Žilina SP21/budsvojhrdina.sk

Súvisiaci článok
Gentlemanský boj bez rukavíc: Žilina privíta turnaj Králi ulice VI!
Čítajte viac >

Bojové športy ponúkajú viac než len fyzickú zdatnosť - poskytujú disciplínu, vytrvalosť a pevnú vôľu, ktoré sú základnými stavebnými kameňmi pre mladých ľudí v boji proti šikane. Workshop z dielne Buď svoj hrdina a praktické tréningy podporujú vnútornú silu a sebavedomie, čím pomáhajú študentom rozpoznať a čeliť šikanovaniu. S príbehmi úspechu a cieľom rozšíriť projekt po celom Slovensku, zástupcovia komunity Buď svoj hrdina veria, že bojové umenia môžu výrazne prispieť k pozitívnej zmene.

Ako princípy a pravidlá bojových športov pomáhajú v boji proti šikane?

„Základom bojových športov je v prvom rade disciplína, vytrvalosť a pevná vôľa. Zároveň sú tieto športy dobrým nástrojom na vybudovanie si vhodnej rutiny, ktorá pomáha vytvárať u mladých ľudí silnú osobnosť. Toto všetko sú predpoklady na to, aby mladý človek vedel vo vypätej situácii vyhodnotiť, čo je správne a postaviť sa za slabšieho jedinca. Taktiež sa na tréningoch úpolových športov ľudia naučia pracovať s nakumulovanou energiou, ktorú si potrebujú niekde “vybiť” a tým pádom kontrolovaná sila prebieha v telocvični a nie na školách či na ulici.“

_0169992.jpg Zdroj: budsvojhrdina.sk

Aké aktivity na podporu disciplíny a vnútornej sily realizujete v rámci Vašej prednášky medzi mladými ľuďmi?

„Po teoretickej časti prednášky nasleduje časť praktická, kde si študenti na sebe navzájom pod naším dozorom skúšajú rôzne spôsoby útokov a následnej obrany. Vysvetľujeme im, čo robiť v konkrétnych situáciách, ako zasiahnuť a zároveň apelujeme na to, aby pri tom, keď sa stanú svedkom šikany, zareagovali. Predostrieme rôzne možnosti, koho osloviť, ako šikanu anonymne nahlásiť bez toho, aby sa obávali prípadných negatívnych následkov. V blízkej budúcnosti, ak nájdeme partnerov, ktorí nás finančne podporia, máme v pláne dať naprogramovať aplikáciu, cez ktorú by sa anonymne nahlasovala šikana.“

Môžete poskytnúť príklad úspešného príbehu, kde bojové umenia pomohli jednotlivcovi prekonať šikanovanie?

„V prvom rade má náš prednášajúci Roman Hulla, profesionálny zápasník, so šikanou osobnú skúsenosť, preto sme aj začali s naším projektom. Medzi známymi zápasníkmi je veľa osobností, ktorí si prešli šikanou, tá ich priviedla k bojovým športom a pomohla im prekonať ťažké obdobie či vyformovať osobnosť. Jedným z príkladov je Israel Adesanya, ktorý sa aj napriek šikane vypracoval na UFC šampióna v strednej váhe.“

Aké sú hlavné ciele Vášho projektu a ako ho plánujete rozširovať v budúcnosti?

„Ciele máme veľké, radi by sme pôsobili na celom Slovensku, dostali náš projekt medzi čo najviac študentov a dospelých. Keď zoženieme podporu a partnerov na projekt, a budeme môcť priniesť prednášky študentom zadarmo, veríme, že dokážeme veľké veci a náš vplyv na deti bude silný. Vieme, že odstrániť šikanu nedokážeme, ale ak pomôžeme čo i len jednému dieťaťu, tak to stálo za to,“ priblížili zástupcovia komunity Buď svoj hrdina.

Naša redakcia sa obrátila aj na koučku, terapeutku a lektorku, Janu Lepiešovú, odborníčku na sebavedomie, ktorá nám v rozhovore vysvetlila, ako pravidelný tréning bojových umení posilňuje sebavedomie detí a pomáha im predchádzať šikanovaniu. Zdôraznila taktiež význam pozitívnej rutiny, endorfínov a sebareflexie, ako aj hodnoty a pravidlá bojových umení, ktoré vytvárajú pocit bezpečia a môžu byť základom pre terapeutické techniky proti šikane.

Ako môže ovládanie bojového umenia ovplyvniť sebavedomie a schopnosť študentov predchádzať šikanovaniu na školách?

„Odpoveď na túto otázku zahŕňa viac rovín. Rovina sebavedomia v tomto konkrétnom prípade súvisí s tým, že sa dieťa niečomu pravidelne venuje. Vzniká pozitívna rutina. Vieme, že pri športe sa tvoria endorfíny, ktoré prispievajú k dobrému pocitu zo seba a zo svojho tela. To priaznivo pôsobí na sebavedomie a pocit vlastnej hodnoty. Konfrontácie v súbojoch slúžia na zviditeľnenie silných aj slabých stránok, s ktorými sa však ďalej odborne pracuje. Buduje sa úcta k súperovi. Pod dohľadom skúsených trénerov si osvojuje pravidlá, napreduje vo výkone, svoj posun odvíja od svojich vlastných možností. Kladie si ciele, trénuje odolnosť a vytrvalosť. Dieťa je v kolektíve, znižuje sa čas strávený na sociálnych sieťach. Eliminuje sa skreslené porovnávanie na základe fyzických predispozícií.

A čo sa druhej časti otázky týka, predchádzať šikanovaniu sa dá aj tým, že sú si deti vedomé svojich vlastných predností aj slabých stránok. Že rozumejú hodnote, ktorú do spoločnosti prinášajú, že vedia, čím sú výnimoční. Že na sebe systematicky pracujú.“

_0160066.jpg Zdroj: budsvojhrdina.sk

Existujú nejaké psychologické alebo terapeutické techniky, ktoré by mohli byť kombinované s prvkami bojových umení na podporu odolnosti proti šikane medzi študentmi?

„Voči šikane sa nedá byť "odolný." Základný pilier bojových umení sú pravidlá. Vo všeobecnosti majú BU jasno v tom, že meranie síl je v poriadku, ak je na to vyhradený priestor, do súboja vstupujú obaja dobrovoľne a v súboji sú jasné pravidlá, na ktoré dohliada rozhodca. Toto v šikane neplatí ani v jednom bode. Pravidlá vytvárajú v ľuďoch istú formu bezpečia, že sa na niečo dá v tejto dobe ešte spoľahnúť. A práve to je hodnota, ktorú bojové umenia vedia vštepiť do podvedomia. A teda nie sú to techniky, skôr hodnoty, na ktoré bojové športy aj terapeuti spoločne upozorňujú a vyzdvihujú ich dôležitosť v tejto pomýlenej dobe,“ dodala odborníčka Jana Lepiešová.

_0160149.jpg Zdroj: budsvojhrdina.sk


Súvisiaci článok
Hasiči z Oškerdy bojujú o podporu: Dobročinnou výzvou môžu získať časomieru a potrebné vybavenie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť