Piatok 21. 06. 2024 12:12:13 | Meniny má Alojz

Už sa neviete dočkať letných radovánok? Skontrolujte si dovolenkovú lekárničku a nasledujte tieto rady

Ak máte v pláne tráviť letné mesiace v zahraničí na rekreácii či dovolenke, vedzte, že sa vám môžu hodiť aj lieky. Reč je minimálne o ľuďoch, ktorí trpia chronickými ochoreniami a musia byť neustále pod kontrolou.

Michal Szentivanyi|13. jún 2024|09:31:41

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Dôležité upozornenie: Tieto lieky a slnečné žiarenie môžu byť nebezpečná kombinácia
Čítajte viac >

O potrebe skontrolovania vlastnej lekárničky pred odchodom na dovolenku napísal na sociálnej sieti Štátny ústav na kontrolu liečiv. Aj lieky sú podľa nich základom pokojnej dovolenky. Pri tejto príležitosti spravili niekoľko odporúčaní, ktoré by pri balení mali hrať prím.

Zaobchádzanie s batožinou na letisku

Lieky v sklenených liekovkách či injekčných striekačkách, ako sú napríklad inzulíny, ústav odporúčil mať v príručnej batožine aj kvôli tomu, že s podpalubnou batožinou nemusia na všetkých letiskách zaobchádzať citlivo.

Lieky dávajte prednostne do príručnej batožiny

Lieky, ktoré pravidelne užívate, by ste si mali radšej zabaliť do príručnej batožiny, ktorú si so sebou beriete na palubu lietadla. Niekedy sa môže stať, že podpalubnú batožinu aerolinky stratia a dodajú vám ju až o niekoľko dní a vy ostanete bez dôležitých liekov.

Lieky udržiavajte v originálnom balení

Lieky by podľa ústavu mali byť v originálnych, označených obaloch. K liekom na chronické ochorenia je odporúčané mať aj lekársky predpis, respektíve lekársku správu, v ktorej sa uvádza aj dávkovanie lieku. Tieto dokumenty je vhodné preložiť do angličtiny.

Veľké množstvá prilákajú nežiadanú pozornosť

Je tiež dôležité myslieť na množstvo liekov. Nie je dobré mať ich výrazný nadbytok v batožine, pretože to môže vyvolať podozrenie. Najlepšie je, ak si zabalíte lieky tak, aby vám vydržali počas celej dovolenky, plus isté rezervné množstvo. Toto pravidlo platí aj vtedy, ak ste si lieky zakúpili v inej krajine a prepravujete ich domov.

Na tekutiny platia podobné pravidlá

Tekutiny a spreje s objemom presahujúcim 100 mililitrov zabaľte rovnako ako kozmetiku do priehľadného, uzatvárateľného, plastového vrecka s celkovou kapacitou 1 liter. Každá nádoba musí mať 100 mililitrov alebo menej.

Každá letecká spoločnosť má iné pravidlá

Aj napriek tomu, že v rámci krajín Európskej únie platia jednotné pravidlá, rôzne letecké spoločnosti môžu mať špecifické obmedzenia. Pravidlá svojej aerolinky si najlepšie skontrolujete na ich webovej stránke.

Striehnite aj na podmienky krajín, kam cestujete

Pri špecifických liekoch – ako sú napríklad lieky s obsahom omamných a psychotropných látok - ústav v statuse odporúčal kontaktovať aj príslušné veľvyslanectvo nielen cieľovej, ale aj tranzitnej krajiny.


Súvisiaci článok
Baza čierna: Kedy je prospešná a kedy škodlivá?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť