Nedeľa 30. 06. 2024 09:10:01 | Meniny má Melánia

Nová parkovacia zóna v Žiline: Radnica navrhla plány pre sídlisko Hájik

Žilinská radnica oznámila plány na rozšírenie parkovacej politiky na sídlisko Hájik po úspešnej implementácii v centre mesta. Jej cieľom je zlepšiť parkovacie podmienky pre obyvateľov a regulovať obsadenosť parkovacích miest. Radnica pripravila všeobecne záväzné nariadenie o dočasnom parkovaní, ktoré bude predložené na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva, a to už v utorok 25. júna 2024.

Juliana Krčulová|10. jún 2024|18:00:01

Ilustračné foto. Zdroj: zilina-gallery.sk a zilina.sk

Súvisiaci článok
Radnica prišla na sídlisko Hájik diskutovať s občanmi o novom systéme parkovania. Vysvetlili im nové pravidlá
Čítajte viac >

Žilinská radnica reaguje na preplnené ulice

Žilinská radnica avizovala koncom apríla tohto roka, že plánuje rozšíriť svoju parkovaciu politiku aj na sídliská, pričom prvé kroky budú smerovať na sídlisko Hájik. Tento krok nasledoval po úspešnej implementácii pravidiel pre statickú dopravu v centre mesta. Cieľom rozšírenia parkovacej politiky je podľa slov zástupcov žilinskej radnice zlepšiť podmienky parkovania pre obyvateľov a zároveň regulovať parkovanie tak, aby nedochádzalo k zbytočnému obsadzovaniu miest vozidlami, ktoré do danej lokality nepatria. Ide prevažne o vozidlá dlhodobo odstavené, či vozidlá nerezidentov, ktorí nemajú vzťah k sídlisku a neplatia mestu žiadne poplatky.

„Dôvodom, prečo začíname s regulovaním parkovania práve na Hájiku je, že tu evidujeme najviac áut na počet parkovacích miest a v porovnaní s ostatnými časťami je kapacita výrazne prekročená. Zavedenie tohto systému prinesie zlepšenie podmienok pre všetkých obyvateľov a vnesie pravidlá do tých lokalít, kde sa parkovalo aj na úkor zelene,“ uviedol v apríli tohto roka žilinský primátor, Peter Fiabáne.

Sídlisko Hájik ako pilotný projekt

Žilinská radnica začala s plánovaním už v roku 2018, keď sa zamerala na obsadenosť parkovacích miest, aktuálny stav parkovania a celkovú organizáciu dopravy v meste vrátane sídlisk. V roku 2022 sa pozornosť sústredila na sídlisko Hájik, kde bola podľa slov hovorkyne mesta Žilina, Zuzany Ondrášovej, podrobne preskúmaná dopravná situácia, pričom samospráva hľadala aj spôsoby, ako zvýšiť počet parkovacích miest. Toto úsilie vyústilo do vytvorenia 87 nových normovaných parkovacích miest na uliciach Dadanova (40 miest), Petzvalova (17 miest), Kempelenova (5 miest) a na Ulici Korzo (25 miest) na konci roka 2023.

Podľa dostupných informácií, súčasne prebieha aj príprava na výstavbu parkoviska M. Bela s kapacitou 93 miest, ktoré by malo v blízkej budúcnosti získať právoplatné územné rozhodnutie. Vďaka týmto krokom je sídlisko Hájik najlepšie pripravené na zavedenie regulovaného parkovania.

„Minulý rok sme tento efektívny systém zaviedli do centra mesta, kde však boli obyvatelia na obdobný rezidentský systém zvyknutí. Treba si však uvedomiť, že mesto patrí ľuďom, má prioritne slúžiť im a nie autám. Neustále sa snažíme o vytvorenie zelenšieho a ekologickejšieho mesta, propagujeme alternatívne formy dopravy, a práve regulácia parkovania je ďalším zo spôsobov, ako znížiť negatívne dopady motorovej dopravy v našom meste. Rovnako, ako väčšina slovenských miest, aj Žilina je v situácii, kedy počet áut prevyšuje počet parkovacích miest. Je preto potrebné určiť pravidlá, kde a za akých podmienok sa bude parkovať,“ doplnil primátor Fiabáne.

Žilina implementuje nové parkovacie pravidlá

Radnica pripravila všeobecne záväzné nariadenie o dočasnom parkovaní, ktoré bude predložené na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva, a to už v utorok 25. júna 2024.

Sídlisko Hájik sa podľa dostupného návrhu bude označovať ako pásmo C1. „Parkovacia zóna je situovaná na sídlisku Hájik, pričom je tvorená vymedzenými úsekmi miestnych ciest: Mateja Bela, Kempelenova, Segnerova, Slnečné námestie, Jedlikova, Stodolova, Dadanova, Baničova, Petzvalova, Námestie mladosti, Jura Hronca,“ uvádza sa v zverejnenom dokumente.

mapa2.JPG Grafické vyobrazenie pásiem plateného parkovania s vyznačením jednotlivých úsekov miestnych ciest určených na dočasné parkovanie. Zdroj: zilina.sk

Doba spoplatnenia návštevníckeho (krátkodobého) parkovania by mala byť vymedzená od pondelka do nedele v čase od 17:00 do 7:00 hodiny. Spôsob parkovania bude v prípade schválenia zverejneného nariadenia obdobný ako pri pásme A alebo B. „Na ulici s rezidentským režimom parkovania je možné zaparkovať len s parkovacou kartou, a to rezidentskou, abonentskou, mestskou a návštevníckou. Na ulici so zmiešaným režimom parkovania je možné parkovať tak s parkovacou kartou, ako aj s parkovacím lístkom,“ informuje dokument.

mapa.JPG Rozdelenie ulíc podľa typu parkovania. Zdroj: zilina.sk

Cenník parkovného

Návštevnícke (krátkodobé) parkovné - parkovací lístok (SMS lístok, mobilná aplikácia, parkovací automat) na jednu hodinu bude v cene 60 centov a na polhodinu v cene 30 centov s tým, že minimálna doba platnosti parkovacieho lístka bude určená na 30 minút.

Rezidentské (dlhodobé) parkovné – prvá ročná parkovacia karta, ktorá sa viaže na domácnosť, vyjde rezidenta (občana s trvalým pobytom na Hájiku) na 20 eur, pričom za druhé auto v domácnosti si rezidenti podľa dostupných informácií zaplatia 100 eur.

cenník.JPG Zdroj: zilina.sk

Zverejnené všeobecne záväzné nariadenie o dočasnom parkovaní bude predložené na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva, a to už v utorok 25. júna 2024.


Súvisiaci článok
Žilinská radnica čelí petícii: Obyvatelia Hájika bojujú proti spoplatneniu parkovania
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť