Štvrtok 04. 07. 2024 09:25:05 | Meniny má Prokop

Tip na výlet: Bajčiova veža na Orave

Vedeli ste, že v Oravskej Porube sa nachádza fotogenická stavba známa ako Bajčiova veža? Ročne ju navštívi množstvo turistov, preto je toto miesto skvelým tipom na výlet.

Radka Kostánová|14. jún 2024|18:00:06

Zdroj: Facebook/Žilinský turistický kraj

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Bajčiovská veža v Gäceli
Čítajte viac >

V obci Oravská Poruba sa nachádza zaujímavá stavba známa ako Bajčiova veža. Ako informovali zástupcovia Žilinského turistického kraja na sociálnej sieti, veža bola postavená už v roku 1624 a neskôr bola vyhlásená aj za Národnú kultúrnu pamiatku.

„Nedávno prešla rekonštrukciou, kde hlavným cieľom bolo dať veži jej pôvodný vzhľad, zabezpečila sa dlhodobá stabilita a nechýbala ani renovácie interiéru, čo pridalo vežičke estetický charakter,“ doplnili zástupcovia kraja na sociálnej sieti.

Podľa dostupných informácií z nej plánuje obec Oravská Poruba urobiť múzeum, ktoré bude venované histórii zemianskej osady Gäceľ, kde 24. apríla 1848 oravskí národovci vypracovali známe Gäceľské žiadosti.

O nich sme vás informovali aj v našom článku na TOMTO ODKAZE. Tieto žiadosti boli obsiahnuté v siedmich bodoch a oravskí národovci v nich požadujú zrovnoprávnenie maďarčiny a slovenčiny, aby mal ľud z Oravy svojich zástupcov v sneme, výučbu v miestnych slovenských dialektoch, zastúpenie slovenských učiteľov na vysokých školách. Týmto skutkom sa zároveň Orava prihlásila k tomu, že aj keď je okrajovou, pohraničnou oblasťou bývalého Uhorska, nie je poslednou v bývalom Uhorsku.

Boli ste už na tomto mieste?


Súvisiaci článok
6 krásnych rozhľadní v žilinskom kraji, ktoré stoja za návštevu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť