Pondelok 16. 09. 2024 20:44:24 | Meniny má Ľudmila

Kia je Slovensku v pätách. Áut už vyrobili takmer toľko, koľko je počet obyvateľov krajiny a patrične to oslávili (VIDEO)

Kórejský výrobca automobilov značky Kia si pochvaľuje fabriku pri Žiline v Tepličke nad Váhom. Ich celková produkcia sa totiž priblížila takému vysokému číslu, akou je počet obyvateľov Slovenska. Závod teda vyprodukoval 5 miliónov áut, čím sa zapisuje do viacerých ekonomických ukazovateľov.

Michal Szentivanyi|4. jún 2024|17:15:03

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Kia Slovakia investuje do bezpečnosti pri práci: Obhajuje titul Bezpečný podnik s rekordne nízkymi úrazmi (VIDEO+FOTO)
Čítajte viac >

Automobilka Kia už na Slovensku funguje 20 rokov a počas tohto obdobia sa zaradila medzi najväčších zamestnávateľov, výrobcov a aj exportérov automobilov zo Slovenska. „Za minulý rok sme zvýšili počet exportných krajín - je to 87. Najviac však do Európy, napríklad Veľká Británia s číslom 16%, Nemecko, Španielsko... Napríklad na Slovensku ostalo 2,1 percenta produkcie," informoval novinárov hovorca spoločnosti Kia Slovakia Tomáš Potoček.

Číslovkou piatich miliónov vyprodukovaných áut to nekončí

Závod v Tepličke nad Váhom však myslí aj na ďalšie dni. Potoček totiž potvrdil, že vo výrobnej hale začali s prestavbou a prípravou na výrobu plne elektrických vozidiel. Prvé takéto vozidlá by mali z linky vyjsť v druhej polovici roka 2025. „V tomto prípade chceme ísť do segmentu malej a nižšej strednej triedy," dodal Potoček.

20240604_111641_1600x1200.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Verejnosti bol odprezentovaný ako 5-miliónty práve model Sportage. „Ďakujem predovšetkým našim zamestnancom, dodávateľom a partnerom za ich úsilie a zanietenosť. Najmä vďaka nim sa nám podarilo počas celého pôsobenia v Tepličke nad Váhom nielen vyrobiť päť miliónov vozidiel, ale aj prekonať zložité obdobie počas pandémie, či pri nedostatku dielov," poďakoval sa zamestnancom prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Kia Slovakia Geon Won Shin. Výroba v závode bola spustená ešte v stredu 6. decembra 2006. Od tej doby uplynulo 18 rokov a zamestnanci získali mnoho skúseností.

20240604_123523_1600x1200.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Kia Slovakia sa teraz venuje výrobe takmer 1 500 vozidiel v rámci modelov Ceed a Sportage, ktoré smerujú k zákazníkom vo viac ako 80 krajinách. „Tá výrobná kapacita je nastavená zhruba na tých 350-tisíc automobilov ročne. Uvidíme, čo nám prinesú ešte aj elektrické vozidlá, pretože už od karosárne máme k dispozícii jednu linku. Na nej prebieha výrobný mix, to znamená mild hybridy, hybridy a plug-iny, hybridy a na tej istej linke budeme musieť vyrábať aj plne elektrické vozidlá," prezradil hovorca Kia Slovakia Tomáš Potoček.

20240604_115614_1600x1200.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Nadšení boli aj prominentní účastníci tejto udalosti

„Svedčí to o tom, že sme ten priemysel vybudovali od základu a asi dobre. Otázkou je niečo iné. Na najbližšie roky sme ako krajina takpovediac „výrobne plní". Všetky fabriky dostali nové produkty a budú ich vyrábať najbližšie 3 roky vo vyšších počtoch. No potrebujeme získať nové produkty aj na ďalšie tri roky po tom nasledujúce. Som preto veľmi rád, že som dnes dostal informáciu aj o týchto elektrifikovaných modeloch. Tie znamenajú relatívne istú budúcnosť a z toho sa veľmi teším," povedal o výrobe v Tepličke nad Váhom Alexander Matúšek, prezident Zväzu automobilového priemyslu.

Screen Shot 06-04-24 at 04.51 PM.JPG Zdroj: kia.sk

„Je to absolútne nevídaný úspech. Prvé, čo mi napadlo bolo, že vyrobili tu už toľko automobilov, koľko je už pomaly ľudí na Slovensku, čo je niečo, na čo musíme byť ako spoločnosť hrdí a byť vďační za to, že tu takého producenta máme," povedal prvý štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky, Kamil Šaško.

Celková hodnota investícií automobilky Kia Slovakia na Slovensku dodnes presiahla 2,3 miliardy eur a len na dani z príjmov právnických osôb doteraz do štátneho rozpočtu vyplatila viac ako 830 miliónov eur. Spoločnosť naďalej investuje a implementuje nové technológie s cieľom zvyšovať efektivitu výroby a bezpečnosť zamestnancov, znižovať vplyv na životné prostredie a zabezpečovať maximálnu spokojnosť zákazníkov.


Súvisiaci článok
Skejťáci v Žiline chytia druhý dych. Vedenie mesta s Nadáciou Kia Slovakia otvorili zrekonštruovaný skatepark (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť