Sobota 05. 10. 2024 13:52:04 | Meniny má Viera

Stratený artefakt, ktorý nadchol majiteľov Zámku Kunerad. Tento kríž zažil ešte doby Slovenského národného povstania

Zámok Kunerad patrí v Žilinskom kraji za veľký unikát, no vedeli ste, že jeho majitelia aj v týchto dňoch prichádzajú stále k novým artefaktom, ktoré boli utajené zubom času? Tento kríž sa na legendárnom zámku nachádzal vraj ešte za čias Slovenského národného povstania počas II. svetovej vojny.

Michal Szentivanyi|2. jún 2024|17:00:03

Zdroj: Facebook/Zamok Kunerad

Súvisiaci článok
Majitelia zámku Kunerad popísali aktuálne dni. Náčrt plánov kúrenia aj prehliadka uskutočnených opráv
Čítajte viac >

Majitelia sa o záhadnom kríži rozpovedali na sociálnej sieti. A bola to práve sociálna sieť, ktorá to vo februári 2024 všetko odštartovala. Istá pani Danka Labantová začiatkom roka kontaktovala majiteľov zámku s tým, že našla niečo, čo zrejme bolo kedysi súčasťou objektu.

Narazila na to pri prerábaní domu

„Pani Labantová prerábala časť domu po starých rodičoch a po zvesení dreveného kríža zo steny našla zozadu nápis: „Zo zámku Kunerad, 30. augusta 1944. V dobe SNP.“. Vraj by nám ho rada darovala. Pridala pár fotiek a kontakt. Porovnanie s fotkami z bývalej kaplnky grófa Balestréma potvrdilo, že ide naozaj o veľmi vzácny nález. Na stretnutí u nej doma o niekoľko dní sme sa dozvedeli, že pri krížiku sa príbeh spojenia rodiny pani Labantovej so zámkom ani zďaleka nekončí," popísali nadšení majitelia po stretnutí s pani Labantovou.

Rodinné prepojenie s históriou zámku, no zďaleka nešlo len o kríž

Starý otec pani Labantovej totiž podľa terajších majiteľov zámku pracoval ako horár u grófa Balestréma a jej stará mama tam bola kuchárkou, čo potvrdila niekoľkými fotografiami, vrátane tých, na ktorých bol je starý otec s grófom Balestrémom na poľovačke. „Pokračovala rozprávaním o tom, ako keď sa starí rodičia brali, pani grófka im darovala nejaký nábytok, konkrétne skriňu, kreslá, stôl a stoličky, ako aj porcelán zo zámku. Má ho na povale, nábytok je vo veľmi zlom stave," doplnili majitelia Zámku Kunerad.

O niekoľko týždňov tieto poklady už odviezli dodávkou, pričom ich teraz čaká proces reštaurovania a aj pátrania po tom, či vedia dokázať, že sú naozaj zo zámku. „U nábytku je to takmer isté, s porcelánom je to už trochu náročnejšie. Radi sa s výsledkami s vami v budúcnosti podelíme," uviedli majitelia.

Predmety darovala a nechcela za nich nič

Príbeh pani Labantovej im teraz dáva nádej, že sa snáď zo zámku zachovalo ešte viac. „Na záver by sme radi vyjadrili naše poďakovanie, úctu a obdiv pani Labantovej. Nielen preto, že tieto predmety dlhé roky opatrovala, ale najmä preto, že nám ich rada a nezištne darovala. Pre nás a históriu zámku majú nevyčísliteľnú hodnotu. Budú mať v obnovenom zámku dôstojné miesto a vrátia mu aspoň sčasti atmosféru, ktorá na ňom bola za grófa Balestréma. Pani Danka Labanotvá a jej rodina budú na ňom vždy vítanými hosťami," uzavreli spokojní majitelia.


Súvisiaci článok
Zámok Kunerad má ružovú strechu. Na konci mesiaca prebehne jej kolaudácia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť