Sobota 05. 10. 2024 09:58:11 | Meniny má Viera

Štúdia odhaľuje: Káva ako možný štít proti Parkinsonovej chorobe

Nová štúdia naznačuje, že pravidelná konzumácia kávy môže znižovať riziko vzniku Parkinsonovej choroby. Výskum, ktorý sledoval viac ako 180-tisíc ľudí po dobu 13 rokov, odhalil, že látky obsiahnuté v kofeíne, ako sú paraxantín a teofylín, môžu hrať kľúčovú úlohu v neuroprotekcii.

Juliana Krčulová|7. jún 2024|17:00:51

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Neliečená alergická nádcha môže prejsť do astmy: Včasná diagnostika a liečba zachraňuje životy
Čítajte viac >

Pitie kávy môže podľa najnovšej štúdie chrániť váš mozog pred Parkinsonovou chorobou. Vedci analyzovali údaje o 184 024 ľuďoch počas 13 rokov a zistili, že milovníci kávy majú menšiu pravdepodobnosť výskytu tohto ochorenia. Informoval o tom portál Science Alert na svojom webe.

Hlavné zložky kofeínu, ako sú paraxantín a teofylín, sú spojené s nižším rizikom vzniku Parkinsonovej choroby. Štúdia tiež ukázala, že ľudia, ktorí pili najviac kávy, mali o 40 % nižšiu pravdepodobnosť vzniku Parkinsonovej choroby v porovnaní s tými, ktorí kávu nepili vôbec. Riziko sa líšilo podľa krajiny a pohybovalo sa od 5 % do 63 %.

„Táto štúdia preukázala inverznú súvislosť medzi konzumáciou kávy s kofeínom a rizikom vzniku Parkinsonovej choroby s viac ako 20-ročným sledovaním,“ napísali vedci vo svojom publikovanom článku.

12944546.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Kofeín je známy stimulátor mozgu a hrá dôležitú úlohu v udržiavaní prietoku dopamínu, ktorý je kľúčový pre zdravie mozgu. Parkinsonova choroba je spôsobená poklesom dopamínu v dôsledku straty nervových buniek v mozgu. Tieto zistenia sú dôležité, pretože odhaľujú biologické pôsobenie kofeínu na Parkinsonovu chorobu a otvárajú dvere pre nové preventívne stratégie.

„Tieto neuroprotektívne účinky sú v súlade s našimi zisteniami, ktoré odhalili inverznú súvislosť medzi kofeínom, paraxantínom a teofylínom a výskytom Parkinsonovej choroby,“ ozrejmili vedci.

Podľa informácií z Národného centra zdravotníckych informácií, na Slovensku v roku 2018 trpelo Parkinsonovou chorobou takmer 25-tisíc pacientov. Ak by sa potvrdilo, že kofeín môže pomôcť pri prevencii tohto ochorenia, mohlo by to výrazne zlepšiť kvalitu života mnohých ľudí a znížiť výskyt tejto neurodegeneratívnej choroby.


Súvisiaci článok
7 najčastejších mýtov o opaľovacom kréme. Čomu ste kedysi verili vy?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť