Pondelok 16. 09. 2024 19:53:25 | Meniny má Ľudmila

Obrovský úspech študentov z Martina: V ťažkej konkurencii z celej Európy obsadili skvelé miesto

Študenti z Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine získali na prestížnej medzinárodnej súťaži Rallye Rejvíz 2024 v kategórii študentov lekárskych škôl vynikajúce 3. miesto.

Radka Kostánová|1. jún 2024|12:30:07

Zdroj: jfmed.uniba.sk

Súvisiaci článok
Poslanci schválili záverečný účet mesta Martin s výsledným prebytkom 3,7 milióna eur
Čítajte viac >

Obrovský úspech študentov z Martina

Rally Rejvíz je medzinárodná metodická odborná súťaž pre posádky zdravotných záchranných služieb. O skvelom úspechu informovala Zuzana Marčeková z marketingu Jesseniovej lekárskej fakulty UK v tlačovej správe. Marčeková priblížila, že tento rok bola konkurencia naozaj vysoká a ťažká, pretože súťaže sa zúčastnili tímy z Česka, Slovenska, Cypru, Holandska, Poľska, Grécka, Rakúska, Slovinska, Turecka a Veľkej Británie. Miestom konania súťaže bola česká obec Kouty nad Desnou.

„Musím vyzdvihnúť silnú tradíciu tejto súťaže. Organizačný tím, ktorý tvorilo približne 300 ľudí, pripravil úlohy tak, že niekedy boli až desivo realistické,“ uviedol študent Martin Nedelka, člen bronzového tímu.

Úspešný tím z Martina bol v zložení študentov 5. ročníka: Tereza Ščurová, Martin Nedelka a Matej Lepey. Títo študenti sa predstavili v kategórii MUC RR, kde súťažili ako posádky s kompetenciami rýchlej lekárskej pomoci proti 8 tímom z Česka a Slovenska.

thumbnail_IMG_9850.jpg Zdroj: jfmed.uniba.sk

„Úlohy boli koncipované ako výjazdy posádok záchrannej zdravotnej služby a boli umiestnené rôzne po obci a jej okolí, kam sme vyrážali vlastným autom. Reálnosť výjazdov dotvárala aplikácia v telefóne, do ktorej nám prišla výzva od operačného strediska, napríklad mladší muž, v bezvedomí, nedýcha....), s adresou, časom dojazdu a časom na splnenie úlohy. V aplikácií sme museli výzvu prijať, zaznamenávať výjazd, príjazd a ukončenie akcie. Po príjazde na adresu sa na mieste nachádzali rozhodcovia, ktorí hodnotili náš postup,“ priblížil Nedelka.

Čo všetko na súťaži riešili?

Podľa slov Marčekovej bolo nutné riešiť zdravotný stav pacientov podľa najnovších poznatkov medicíny, ako sú postupy ALS, PHTLS, využitie POCUS ultrasonografie a iné, zároveň aj komunikovať s ostatnými posádkami integrovaného záchranného systému, svedkami, operačným strediskom a inými organizáciami - napríklad toxikologické centrum, či so sociálnymi pracovníkmi.

„Úlohy sa dynamicky menili podľa našej činnosti na mieste. Každý krok, ktorý sme spravili, ovplyvňoval ten ďalší aj konečný výsledok. Museli sme správne diagnostikovať život ohrozujúce stavy, správne liečiť, monitorovať a zvoliť správny spôsob transportu do správneho zariadenia,“ vysvetlil Nedelka.

IMG_4002.jpeg Zdroj: jfmed.uniba.sk

Súťaži predbiehala aj poctivá príprava

Avšak, nešlo len o samotnú súťaž. Na to, aby tím zvíťazil, potreboval dobrú a kvalitnú prípravu. Pripravovali sa zhruba mesiac a pol, absolvovali 6 tréningov a viac ako 24 hodín simulácií pod vedením odborníka MUDr. Tomáša Fecka.

Študenti z Martina z toho dôvodu pred začiatkom súťaže absolvovali odborné workshopy zamerané na základné postupy v urgentnej medicíne a zoznámili sa s pomôckami, ktoré používali pri plnení úloh, napríklad monitory, dlahy, goliere a iné imobilizačné pomôcky.

Účasť na Rellye Rejvíz študenti zhodnotili ako jedinečnú príležitosť vyskúšať si kompletný prednemocničný manažment pacienta a popri tom stretnúť mnoho zaujímavých ľudí.

„Táto súťaž nám dala dôveru a sebaistotu vo svoje zatiaľ nadobudnuté klinické vedomosti a zručnosti, tak isto dôveru a istotu pri práci v tíme. Táto sebaistota pramení v tom, že sme si mali možnosť vyskúšať v praxi celý arzenál postupov, ktorý sme spoločne nadobudli počas tvrdej prípravy. Spoznali sme skvelých ľudí z iných fakúlt s ktorými budeme aj naďalej v kontakte,“ skonštatoval Martin Nedelka a dodal, že ak sa stretnú správni ľudia, so správnym cieľom, zápalom pre danú vec, je možné čokoľvek.

Gratulujeme!


Súvisiaci článok
Žilinskú nemocnicu opúšťajú ďalšie dve skvelé ženy. Od kolektívu si vypočuli dojemné slová
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť