Sobota 27. 07. 2024 00:53:18 | Meniny má Božena

Včiel na svete ubúda: Pripomeňte si ich dôležitosť počas svetového dňa

Svetový deň včiel je neoddeliteľne spojený s históriou nášho Slovenska. Dátum 20. máj, ktorý tento rok pripadol na pondelok, určila Organizácia spojených národov na základe narodenia Antona Janšu, zakladateľa moderného včelárstva.

Radka Kostánová|20. máj 2024|19:00:01

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Bláznivý sviatok: Pripomíname si deň bez špinavého riadu
Čítajte viac >

V pondelok 20. mája si pripomíname Svetový deň včiel, ktorý určila Organizácia spojených národov na základe narodenia Antona Janšu, zakladateľa moderného včelárstva. Informáciu priblížila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora na svojom webe a zároveň doplnila, že Antona Janšu Mária Terézia vymenovala za prvého riaditeľa včelárskej školy vo Viedni. Slovenskí včelári tento deň nielen oslavujú, ale tradične upozorňujú aj na riziká, ktoré včely a ďalšie opeľovače ohrozujú.

Vedecké štúdie podľa informácií dokladujú, že až 75 % druhov plodín a 90 % druhov kvitnúcich rastlín závisí na opeľovačoch. Väčšinu opelenia v Európe zabezpečuje domestikovaný druh včely medonosnej.

closeup-shot-bee-flying-pollinate-white-flowers.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Bohužiaľ, smutným faktom je, že včiel a včelstiev na svete značne ubúda. Hlavnou príčinou sú najmä aktivity človeka. Nedostatkom kultúrne chovaných včelstiev trpia hlavne krajiny Európy.

„Spôsobuje to nízka rentabilita profesionálnych včelárskych hospodárstiev. Tie ovplyvňujú nízke ceny dovozového medu na globálnom trhu. Ale aj výrazné medziročné výkyvy v produkcii medu spôsobené zmenami klímy a krajiny. V neposlednom rade ovplyvňujú chov včiel zvýšené náklady na obnovu početného stavu včelstiev v súvislosti s ich zvýšenými úhynmi,“ vysvetlili zástupcovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Dvadsiaty máj ako Svetový deň včiel bol vyhlásený Valným zhromaždením Organizácie spojených národov po prvýkrát 20. mája 2018. Organizácia ním chce zvyšovať povedomie o dôležitosti včiel a iných opeľovačov, ich ohrozeniach i o ich prínose pre udržateľný rozvoj.

view-beekeeper-collecting-honey-beeswax.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Ak chcú ľudia pomôcť opeľovačom, vedia tak spraviť aj malými opatreniami. „Stačí kúsok trávnika nahradiť zmesou kvitnúcich nektárodajných rastlín, či do kvetináča na balkóne zasadiť medonosnú bylinku napríklad levanduľu, rozmarín, či mätu. Prinesú úžitok v kuchyni a zároveň pomôžu nasýtiť opeľovačov v mestskom prostredí. Predstavitelia obcí a miest môžu zasa pomôcť vytváraním kvitnúcich verejných či komunitných záhrad, zelených striech, mestských parkov a lesoparkov,“ skonštatoval pre Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru Milan Rusnák, predseda Slovenského zväzu včelárov.


Súvisiaci článok
Matka z Kysúc chcela pomôcť synovi darovaním obličky. Chirurg ju zbrzdil pre jej váhu, musela zhodiť až 19 kíl
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť