Streda 23. 10. 2024 05:07:40 | Meniny má Alojzia

Matka z Kysúc chcela pomôcť synovi darovaním obličky. Chirurg ju zbrzdil pre jej váhu, musela zhodiť až 19 kíl

Najnovší príklad nádherného gesta a vzťahového puta medzi matkou a synom pochádza z Kysúc. Komplikácie, ktoré muža trápia, sa dali vyriešiť darovaním obličky. Najvhodnejším darcom býva priamy príslušník rodiny, čo matka muža okamžite využila. Nečakala však, že ju pri schvaľovacom procese zabrzdí chirurg, ktorý mal na to jasný dôvod.

Michal Szentivanyi|20. máj 2024|08:00:19

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Porucha štítnej žľazy: Kedy vyhľadať lekársku pomoc?
Čítajte viac >

Tému obetavej Milady Kurtovej z Kysúc v reportáži spracovala Televízia Markíza. Jej synovi Marekovi sa totiž pohoršilo až do takej miery, že jeho život môže zachrániť len nová, darovaná oblička. Tou chcela prispieť matka Milada, no proces sa skomplikoval. Marek pritom liečbu obličiek podstupuje už 3 roky, no jeho stav sa náhle zhoršil, a to až tak, že zlyhali. „Keď sa mu to stalo, tak som povedala, keď bude treba, ja mu tú obličku dám," vysvetlila pre Televíziu Markíza matka Milada, ktorá svoj plán okamžite oznámila lekárom.

Namiesto darovania musela najskôr prísť diéta

Situácia sa skomplikovala až na poslednom článku reťazca. Chirurg bol totiž proti transplantácii vo vtedajšom stave. „Zastavil nás transplantačný chirurg, ktorý povedal, že vzhľadom k indexu telesnej hmotnosti, k obezite, tej potenciálnej darkyne obličky ďalej nemôžeme pokračovať,“ povedala pre Televíziu Markíza Ivana Dedinská, primárka Transplantačného centra Univerzitnej nemocnice Martin.

Matka Milada teda musela drasticky zmeniť jedálniček, pretože s jej vtedajšou váhou by pri transplantácii riskovala aj svoj život. „Idem do toho, nech to stojí, čo to stojí, len aby som mu mohla pomôcť," povedala namotivovaná a vzorová matka z Kysúc.

2148241668.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Chudnúť začala za asistencie odborníkov

Tá si pri chudnutí zavolala na pomoc špecialistov – obezitológov. „Mala index telesnej hmotnosti 37,8 čo je v pásme na hranici morbídnej obezity,“ pre Televíziu Markíza uviedol internista – obezitológ Tomáš Bolek. Martinskí lekári sa teda pustili do práce, pani Milade upravili jedálniček, naordinovali jej ďalší pohyb a pomohli aj medikamentmi.

Výsledok sa o niekoľko dní dostavil a pani Milada dosiaľ schudla už neuveriteľných 19 kilogramov. Vplyvom tejto zmeny sa situácia otočila a pani Milada z Kysúc sa tak môže stať darkyňou obličky. Dvojicu matky Milady a syna Mareka Kurtovcov teraz čakajú už len posledné vyšetrenia.


Súvisiaci článok
Žilinskí lekári ako prví na Slovensku použili pri operácii moderný ultrazvukový prístroj. Priviezli ho až z Grécka
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť