Piatok 26. 07. 2024 11:00:37 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Bláznivý sviatok: Pripomíname si deň bez špinavého riadu

V sobotu 18. mája si pripomíname deň bez špinavého riadu. Ľuďom dáva do povedomia, aby si oddýchli od každodennej rutiny v kuchyni. Pretože, kto by už len obľuboval špinavý riad?

Radka Kostánová|18. máj 2024|12:30:18

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Národný deň cestovného ruchu: Oslavujeme výhody cestovania do šírych krajín
Čítajte viac >

Špinavý riad spôsobuje veľa problémov, ale v niektorých prípadoch aj život ohrozujúce choroby. Medzi nimi môžeme spomenúť podľa dostupných informácií napríklad salmonelu, kampylobaktériu, baktériu Clostridium perfringens, ktorá spôsobuje bolesť brucha a hnačky, a tiež aj stafylokokovú infekciu.

Práve tieto baktérie by mali byť hlavným dôvodom, prečo by sme mali udržiavať náš riad čistý. Špinavý riad v dreze alebo na kuchynskej linke by nemal zostávať príliš dlho. Hoci sa umývanie riadu nedá považovať za terapeutickú činnosť, akou je napríklad čítanie kníh alebo cvičenie, je veľmi dôležité pre naše zdravie.

18.máj nám má pripomínať, že čisté riady rovnajú sa pevné zdravie a duševná pohoda. Pohyb vo vode a odstraňovanie nečistôt môže znížiť stres a budovať imunitný systém.

Ak neviete, čo by ste počas tohto dňa mali robiť, no umývať riady sa vám nechce, máme pre vás pár tipov:

  • Jedzte jedlo vonku alebo v reštaurácii - Objednajte si jedlo a zjedzte ho v miskách, v ktorých prídu.
  • Použite jednorazové taniere, šálky a plastový (drevený) riad - Ak chcete zostať šetrný k planéte Zem, vyberte si tie nádoby, ktoré sú biologicky rozložiteľné. Budete mať lepší pocit.
  • Môžete si počas tohto dňa dopriať pôst a jesť menej - Aj keď nie každý môže držať pôst, občasný pôst môže byť pre telo dobrý. A počas tohto dňa aj výhodný.
  • Jedzte jedlá v malých množstvách - Na raňajky si dajte napríklad banán. Na obed si pripravte vajíčka uvarené na tvrdo a vychutnajte si ich s pečivom a na večeru si pripravte šalát zo zeleniny.

Súvisiaci článok
Už 28 rokov si pripomíname Svetový deň vegánov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť