Piatok 04. 10. 2024 21:26:43 | Meniny má František

V Martine bude veselo: Uskutoční sa už 20. ročník podujatia Te prindžaras amen - Spoznajme sa

Múzeum slovenskej dediny v Martine bude v nedeľu 12. mája dejiskom 20. ročníka podujatia Te prindžaras amen - Spoznajme sa. Pripravilo ho Slovenské národné múzeum v Martine - Múzeum kultúry Rómov na Slovensku a predstaví repertoáre štyroch rómskych súborov. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

TASR|11. máj 2024|10:31:13

Zdroj: Facebook/Slovenské národné múzeum v Martine

Súvisiaci článok
Podujatie Te prindžaras amen - Spoznajme sa predstaví rómske súbory
Čítajte viac >

Doplnila, že program potrvá od 10:00 do 16:00 hodiny. „Návštevníci spoznajú tradičné formy rómskeho tanečného folklóru v podaní súborov Romano drom a Šukar čhaja z Hnúšte a tiež súborov Devleskere čhave z Málinca a Klenovske čhaja z Klenovca. Súbory úzko spolupracujú s miestnymi komunitnými centrami a školami," uviedla.

V programe vystúpi aj martinské Umelecké zoskupenie FÉNIX, ktoré dlhodobo a systematicky pracuje najmä s deťmi a mladými ľuďmi z Centier pre deti a rodiny z Martina a Necpál a z rómskej marginalizovanej komunity v martinskej lokalite Bambusky. Záver programu bude patriť vystúpeniu rómskej kapely Junior Boys z Martina.

Počas podujatia sprístupnia výstavu fotografií Romana Čonku s názvom Rómovia v umení. „Roman Čonka je vedúcim Dokumentačno-informačného centra rómskej kultúry pri Štátnej vedeckej knižnici v Prešove, šéfredaktorom periodika Romano nevo ľil a pôsobí v Občianskom združení Jekhetane - Spolu z Prešova," dodala Kiripolská.

Celodenne bude sprístupnená expozícia Romano Drom Múzea kultúry Rómov na Slovensku s možnosťou účasti na odborných lektorovaných prehliadkach. Detskí návštevníci sa v tvorivej dielni budú môcť naučiť napríklad vyrábať tradičnými spôsobmi tzv. cigánske tkanice.


Súvisiaci článok
Turisti a nadšenci prírody, zbystrite pozornosť: Na Kysuciach vyrástol nový unikátny altánok
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť