Sobota 05. 10. 2024 17:15:45 | Meniny má Viera

Podujatie Te prindžaras amen - Spoznajme sa predstaví rómske súbory

V Múzeu slovenskej dediny v Martine sa dnes uskutoční podujatie Te prindžaras amen - Spoznajme sa. Pripravilo ho Slovenské národné múzeum (SNM) v Martine - Múzeum kultúry Rómov na Slovensku a predstaví repertoáre rómskych súborov. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská. ILUSTRAČNÉ FOTO: Facebook/Romano Jilo Zvolen

TASR|9. júl 2023|10:06:10


Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Zahrá vám IMT SMILE, ale uvidíte aj Kráľovstvo rozprávok
Čítajte viac >

Doplnila, že program bude trvať od 10.30 h do 16.00 h. "Návštevníci spoznajú rómske súbory Romka z Detvy a Kesaj tchave z Kežmarku, ktoré pôsobia na Slovensku už niekoľko desaťročí. A dva rómske súbory, ktoré začali svoje pôsobenie v ostatných rokoch - Khel amenca zo Bzovíka a Romano drom z Hnúšte," uviedla.

357735049_745119567614327_7066274319022899420_n.jpg FOTO: Facebook/Turistické informačné centrum Martin

Podotkla, že jedným z nositeľov tradícií nielen rómskej, ale predovšetkým slovenskej ľudovej hudby je ľudová hudba Harvanovci z Telgártu. "Rómska kultúra a hudba oslovili aj známu muzikantku a skladateľku arménskeho pôvodu Karin Sarkisjan, ktorá sa systematicky venuje príprave najmä mladých rómskych talentov. Ich spoločné vystúpenie si budú môcť pozrieť návštevníci podujatia," priblížila Kiripolská.

Celodenne bude sprístupnená expozícia Romano Drom Múzea kultúry Rómov na Slovensku s možnosťou účasti na odborných lektorovaných prehliadkach. "V priestoroch múzea sa budú premietať aj vybrané dokumentárne filmy. Detskí návštevníci sa v tvorivej dielni budú môcť naučiť napríklad vyrábať tradičnými spôsobmi tzv. cigánske tkanice," dodala.


Súvisiaci článok
Na Oravskom hrade pripravujú prvú nočnú prehliadku letných prázdnin
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť