Pondelok 20. 05. 2024 10:19:47 | Meniny má Bernard

Pohotovosť záchranných zložiek testovali v tuneli Ovčiarsko. Simulovanou akciou prešli skúsení odborníci

V diaľničnom tuneli Ovčiarsko si odborníci testovali svoje zručnosti na simulovanej dopravnej nehode autobusu a osobných vozidiel. Na mieste bolo veľké množstvo ťažko zranených osôb a vyrazili tam zhruba tri desiatky hasičov zo Žiliny a Bytče.

Radka Kostánová|9. máj 2024|13:15:24

Zdroj: Koláž/Žilina SP21, Facebook/Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR

Súvisiaci článok
Záchranári museli pomôcť zranenému cyklistovi vo Veľkej Fatre. Zalarmovala ich jeho manželka
Čítajte viac >

Súčinnosť zložiek Integrovaného záchranného systému a Národnej diaľničnej spoločnosti vo štvrtok 9. mája predpoludním preverila simulovaná dopravná nehoda autobusu v tuneli Ovčiarsko, ktorý je súčasťou diaľničného úseku D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka. Podľa dostupných informácií z Tlačovej agentúry Slovenskej republiky išlo o dopravnú nehodu s 15 pasažiermi, šoférovi prišlo nevoľno a stratil vedomie. Postupne vrazil do dvoch osobných vozidiel, pričom pri nehode prišli o život dvaja ľudia a ďalších osem osôb utrpelo zranenia.

stiahnuť (1).jpg Zdroj: minv.sk

Michaela Lacková z odboru marketingu a komunikácie Národnej diaľničnej spoločnosti informovala, že na precvičenie súčinnosti základných zložiek využili uzáveru tunela počas jeho pravidelnej jarnej údržby.

Na cvičení v tuneli Ovčiarsko sa zúčastnili desiatky hasičov

O cvičení informovala aj hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline, Mária Pohanková. „Na mieste zasahovalo 22 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru z Hasičskej stanice v Žiline, Hasičskej stanice v Bytči, Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Žiline a hasičská jednotka zo Strednej školy požiarnej ochrany Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v Žiline spolu so 6 kusmi techniky," informovala Pohanková.

„Úlohou hasičov bolo vykonať prvotný prieskum na mieste nehody, preveriť rádiové spojenie v tuneli, možnosť odvetrania a zistiť presnú polohu mimoriadnej udalosti od nástupného portálu tunela. V spolupráci so Záchrannou zdravotnou službou sa hasiči podieľali na určení miesta na hniezdo záchrany, vyslobodzovanie zranených z dopravných prostriedkov, zistiť ich počet a spolupracovať pri triedení zranených osôb a ich záchrane," uzavrela Pohanková.

20240509_105002_1600x827.jpg Zdroj: minv.sk

Prevencia a povinnosť zároveň

Cvičenie simulovanej nehody podľa Lackovej preverilo pripravenosť, schopnosti a súčinnosť všetkých zúčastnených strán. Operátor tunela identifikoval vzniknutú udalosť cez kamerový systém, aktivoval všetky bezpečnostné systémy tunela a oznámil vzniknutú udalosť na Koordinačné stredisko Integrovaného záchranného systému.

Na miesto udalosti boli vo štvrtok 9. mája vyslaní príslušníci Hasičského a záchranného zboru. Zároveň pomáhali vykonávať záchranu osôb, ktorým prítomné posádky Záchrannej zdravotnej služby poskytovali prvú pomoc. O zabezpečenie plynulosti cestnej premávky sa priamo na mieste postarali hliadky Policajného zboru.

Technologické vybavenie tunela Ovčiarsko

Tunel Ovčiarsko má dve tunelové rúry, každú s dvomi jazdnými pruhmi v jednom smere. Ľavá tunelová rúra je dlhá 2 360 metrov, pravá 2 367  metrov. Zároveň je vybavený prúdovými ventilátormi a zavodneným požiarnym vodovom. Potrubie v tuneli je chránené proti zamrznutiu vody vyhrievacím káblom.

stiahnuť.jpg Zdroj: minv.sk

„Zdroj vody zabezpečuje automatická tlaková stanica požiarneho vodovodu. Vo výbave tunela nechýba osvetlenie, SOS kabíny, rozhlas, monitorovacie systémy a havarijná nádrž na západnom portáli na zber úniku nebezpečnej látky. Chránená úniková cesta má päť priečnych priechodných prepojení s miestnosťou pre technológiu. Tri priečne prepojenia sú prejazdné pre hasičské a záchranné jednotky," priblížila vybavenie tunela Lacková a dodala, že zorganizovať taktické cvičenie raz za štyri roky je povinnosťou vyplývajúcou z nariadenia vlády a európskej smernice.

Simulovaná nehoda pomôže preveriť technické a technologické časti tunela, funkčnosť rádiového a telefonického spojenia či vodné zdroje na mieste cvičenia. VIDEO z akcie si môžete POZRIEŤ TU.


Súvisiaci článok
Od desivej nehody na lesnej železnici uplynulo viac ako polstoročie. Kysucké múzeum bude spomínať
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť