Nedeľa 19. 05. 2024 13:37:42 | Meniny má Gertrúda

Osobný rast, výzvy, aj zábava. Študenti UNIZA sa podelili o nenahraditeľné zážitky z programu Erasmus+

Program Erasmus+ ponúka študentom po celom svete príležitosti na osobný rast, výzvy, prekonávanie prekážok a jedinečné vzdelávanie v iných krajinách. Študenti Žilinskej univerzity v Žiline sa podelili o svoje príbehy, ktoré zažili vďaka tomuto mimoriadnemu programu.

Radka Kostánová|7. máj 2024|09:31:10

Zdroj: uniza.sk

Súvisiaci článok
Inovatívne riešenia UNIZA: Projekt REMoT podporuje zdravšie ovzdušie v Žiline
Čítajte viac >

Adriana Valentovičová, z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing žilinskej univerzity, na webovej stránke uniza.sk priblížila príbehy pár študentov, ktorí sa programu Erasmus+ zúčastnili.

Fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov

Z Fakulty prevádzky, ekonomiky dopravy a spojov sa programu Erasmus+ zúčastnil Radovan Kopúnek. Bol na 5-mesačnom študijnom pobyte na Estonian Aviation Academy, no po jeho ukončení si podal prihlášku na ďalší študijný pobyt. V letnom semestri 1. ročníka inžinierskeho štúdia bude študovať na Univerzite ENAC v Toulouse.

„Hlavnou výhodou programu Erasmus+ sú jednoznačne granty, ktoré vám vo väčšine prípadov dokážu pokryť rozdiel v nákladoch na štúdium doma a v zahraničí a tiež fakt, že na rozdiel od domácich študentov na zahraničných univerzitách nemusíte platiť školné. Keďže tieto univerzity majú pomerne vysoké školné pre cudzincov, musím priznať, že bez programu Erasmus+ by som nemohol ani pomýšľať na to, že by som tam niekedy študoval,“ povedal Kopúnek.

Strojnícka fakulta

Jozef Filo zo Strojníckej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline študoval na Vilnius Gediminas Technical University v Litve.

„Je to unikátna príležitosť a projekt Európskej únie, ktorý podporuje mladých ľudí v seba-rozvoji a predurčuje ku schopnosti uplatnenia sa v praxi a v razantnejšom kariérnom raste v pracovnom živote,“ doplnil Filo, ktorý sa okrem štúdia v Litve nakoniec rozhodol navštíviť aj Nórsko a Lotyšsko.

30042024_TS-pribehy-studentov-uniza-FRI-Grochal.jpg Zdroj: uniza.sk

Fakulta elektrotechniky a informačných technológií

Timotej Jarina z Fakulty elektrotechniky a informačných technológií zažíva prostredníctvom Erasmus+ programu celý školský rok v Helsinkách vo Fínsku. Valentovičová doplnila, že okrem osobnostného a kariérneho rastu, nových priateľov a kultúr, či zdokonalenia jazyka, považuje rozdielny vzdelávací systém za najväčšiu výhodu tohto programu.

„Super vec je, že semester je rozdelený na 2-3 časti. V každej časti máte približne 3 predmety, ktorým sa plne venujete a potom ich v ďalšej časti vymeníte za iné. Je to omnoho lepšie ako mať 6-7 predmetov naraz a “skákať” z predmetu do predmetu,“ skonštatoval Timotej Jarina.

Stavebná fakulta

Zo Stavebnej fakulty je v programe Erasmus+ Tobiáš Vyhnal. Podľa dostupných informácií na univerzite UMINHO v Portugalsku nadviazal nové priateľstvá a dôležité kontakty.

„Erasmus+ je obrovská komunita plná mnohých ochotných ľudí, ktorí mi pomohli so všetkým, čo bolo potrebné. Zistil som, že sa nie je čoho báť a ďakujem za všetko, čo som mohol vďaka tomuto programu zažiť,“ priblížil Vyhnal.

30042024_TS-pribehy-studentov-uniza-FHV-Jaros.jpg Zdroj: uniza.sk

Fakulty riadenia a informatiky

Matej Grochal z Fakulty riadenia a informatiky bol na pobyte v Porte, kde študoval softvérové inžinierstvo v anglickom jazyku počas letného semestra. Navyše si letný semester predlžil do konca júla a zažil roadtrip po celom Portugalsku, letné večery na pláži alebo na preslávenom mieste Jardim de Morro, kde sa každý večer tlieska slnku, že zapadlo.

„Najväčším úspechom, čo sa týka školy, bola práca vo väčšom tíme so študentmi z rôznych fakúlt a zameraní. Mali sme spolu vytvoriť reálny start-up a na konci semestra sa to prezentovalo reálnym firmám, ktoré ak mali záujem, mohli tento projekt začať financovať a spolupracovať na ňom,“ zaspomínal si na svoj pobyt Grochal.

Fakulty bezpečnostného inžinierstva

Na programe Erasmus+ sa zúčastnil aj Tomáš Chovan z Fakulty bezpečnostného inžinierstva UNIZA. Študoval na Faculty of Criminal Justice and Security v Ljubljane v Slovinsku a vníma to ako jednu z najlepších skúseností v živote.

Podľa jeho slov sa naučil vnímať svet z rôznych perspektív a budovať kontakty na medzinárodnej úrovni. Študoval kybernetickú bezpečnosť, učil sa od jedného z najlepších expertov v Slovinsku a získal cenné znalosti a skúsenosti, ktoré mu pomôžu v budúcej kariére aj živote.

Fakulta humanitných vied

Adam Jaroš z Fakulty humanitných vied UNIZA študoval zase na univerzite v Splite. Je to mesto plné histórie a posiate krásnymi ostrovmi. Zároveň je to mekka futbalu na Balkáne. Jaroš spoznal Brač, prihlásil sa do najväčšieho boxeristického klubu v Chorvátsku a jeho najlepším priateľom sa stal študent z Pakistanu.

„Zažil som kúsok sveta, spoznal nových ľudí, iné názory a kultúry, dozvedel sa viac o problémoch iných krajín a konečne si užil more naplno,“ dodal Adam Jaroš.


Súvisiaci článok
Predné brzdové svetlo je už predmetom debát v europarlamente. Projekt testovali aj v Žiline, dekan odhalil detaily
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť