Sobota 07. 09. 2024 02:34:11 | Meniny má Marianna

Obľúbené cyklobusy hlásia návrat. Nadšenci sa ich čoskoro dočkajú v Žiline, no aj na Liptove a Orave

Spôsoby, ako spoznávať krásy Žilinského kraja sa nedajú ani zrátať, no existuje jeden, ktorý majú miestni vo veľkej obľube. Svoj návrat totiž hlásia známe cyklobusy, ktoré dopravia vašich tátošov na vybrané lokality. Obyvatelia a návštevníci kraja sa opäť môžu zoznámiť s prírodou s cieľovými zastávkami Terchová – Nová Bystrica – Turčianske Teplice – Zverovka – Štrbské Pleso. Prvé cyklobusy vyrážajú na cesty už v sobotu 4. mája 2024.

Michal Szentivanyi|3. máj 2024|17:00:24

Zdroj: zilinskazupa.sk

Súvisiaci článok
Práce na rekonštrukcii budovy konzervatória v Žiline pokračujú. S prestavbou chcú finišovať na jeseň (VIDEO+FOTO)
Čítajte viac >

O návrate cyklobusov informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová formou tlačovej správy. Kraj si na túto činnosť dohodol spoluprácu s hneď niekoľkými dopravnými spoločnosťami. Ide o SAD Žilina a Arriva Liorbus, ktorí zabezpečia aj v tomto roku prepravu do piatich cykloturistických destinácií. „Cyklobusy spoločnosti SAD Žilina, a. s. začnú premávať už túto sobotu 4. mája 2024 a to do Terchovej, Novej Bystrice a Turčianskych Teplíc. Do Novej Bystrice a Turčianskych Teplíc bude premávať autobus s vozíkom s kapacitou 24 kusov, do Terchovej nosič s kapacitou 6 kusov. Spoje budú premávať počas oboch víkendových dní, a tiež vo sviatok a to až do 29. septembra 2024. Počas letných prázdnin budú premávať aj každý piatok do 30. augusta 2024. Vynechaná je aj v tomto roku zastávka na Kysuckej ulici v Žiline z dôvodu uzatvorenia podchodu. Toto platí v prípade cyklobusov na smer Terchová a Nová Bystrica," prezradila Lacová.

ZSK-Cyklomost_autor Marek_Malina.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk

Ako je to s rezervovaním lístkov?

Cestovný lístok je možné si zakúpiť priamo u vodiča pri nástupe do autobusu. Môžete platiť hotovosťou, platobnou kartou, dopravnou kartou dopravcu, virtuálnou dopravnou kartou. Dostupné sú tiež v predpredaji v klientskych centrách spoločnosti SAD Žilina alebo prostredníctvom predajného systému AMSBus na webovej stránke www.amsbus.sk.

Cestujúci si môžu rezervovať svoje miesto pre bicykel vopred – priamo na stránke www.amsbus.sk alebo osobne na Klientskych centrách SAD Žilina. Takisto na lokalitách AS Žilina, AS Martin, AS Čadca. Prípadne aj u všetkých predajcov cestovných lístkov a miesteniek AMSBus.

Vedie trasa Žilina - Nová Bystrica s takmer tisíckou bicyklov

Najvyťaženejšie boli v minulom roku cyklobusy na trase Žilina – Nová Bystrica, ktoré prepravili 934 bicyklov. Najsilnejším dňom bola nedeľa.

53251278660_26f8ac1b65_k (1)_1600x1066.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk

Dočká sa aj Liptov a Orava

Arriva Liorbus prevádzkuje cyklobusy v dvoch regiónoch - Orava a Liptov. TIe začnú premávať v sobotu 1. júna 2024 pri príležitosti Medzinárodného dňa detí. Cyklobusy na Orave budú jazdiť do 30. septembra 2024 a to cez víkendy, sviatky a denne počas letných prázdnin. Cestovný lístok si môžu cestujúci zakúpiť priamo u vodiča.

„Cyklobus na Orave bude premávať na trase Trstená – Nižná – Zuberec – Zverovka. Vďaka spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu – VISIT Liptov budú môcť nadšenci cyklistiky poznávať aj v tomto roku krásy miest na trase Liptovský Mikuláš – Liptovský Hrádok – Vavrišovo – Pribylina – Štrbské Pleso. Cyklobusy na Liptove budú premávať počas víkendov a sviatkov. Cyklobusová sezóna na Liptove končí 29. septembra 2024. V prípade Arrivy bude na oboch trasách premávať cyklonosič s kapacitou 6 kusov. Najvyťaženejšia bola v minulom roku trasa Liptovský Mikuláš – Štrbské Pleso," doplnila Lacová.

Cena za prevoz bicykla ostáva u oboch prepravcov aj naďalej na úrovni 50 centov. Okrem spomínanej ceny za prepravu bicykla je cestujúcemu účtovaná cena lístka za seba ako obyčajné cestovné či zľavnené cestovné podľa tarifných podmienok oboch spoločností. „Verím, že aj tento rok budú cyklobusy naplno využité či už obyvateľmi alebo návštevníkmi kraja. Pre priaznivcov cyklistiky pripravujeme aj v tomto roku ďalšie zaujímavé projekty a aktivity. Našou prioritou je aj naďalej realizácia Vážskej cyklotrasy, ktorá povedie územím štyroch samosprávnych krajov. Významnou investíciou v tejto súvislosti bolo v minulom roku dokončenie cyklo úseku Považský Chlmec – Žilina, ktorého súčasťou je nový cyklomost ponad Váh. Realizácia celej stavby stála takmer 4,5 miliónov eur," povedala o projekte žilinská županka Erika Jurinová.


Súvisiaci článok
Hrad Likava a ďalšie lokality čaká obnova. Žilinská župa ohlásila, že získala dôležitú finančnú injekciu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť