Piatok 03. 05. 2024 09:34:00 | Meniny má Galina, Timea

Deň Zeme má zdôrazňovať lásku ku planéte. Dobrovoľníci zalesňovali holiny v Ľubochnianskej doline

Deň Zeme si pripomíname každý rok 22. apríla. Počas tohto dňa majú ľudia na celom svete príležitosť venovať pozornosť environmentálnym otázkam. Dôležité veci sa diali aj v Národnom parku Veľká Fatra.

Radka Kostánová|22. apríl 2024|12:15:02

Zdroj: Facebook/Národný park Veľká Fatra

Súvisiaci článok
Výzva nielen na Deň zeme – vysaďme svoj kúsok lesa v Malej Fatre
Čítajte viac >

V pondelok 22. apríla si pripomíname Deň Zeme. Podľa dostupných informácií sa všetko začalo v roku 1970, keď vedci a ekológovia najmä z USA ovplyvnení fotografickými a telegrafickými snímkami z kozmu, dokumentujúcimi krehkosť a zraniteľnosť Zeme, demonštračne vyzvali k spoločnému celosvetovému úsiliu za ochranu Zeme so všetkým, čo ju robí jedinečnou.

Ako dodali zástupcovia portálu enviroportal.sk, prelomovým bol najmä rok 2000, kedy sa environmentálne posolstvo a potreba chrániť planétu začali šíriť internetom.

Dobrovoľníci zalesňovali holiny v Ľubochnianskej doline

Na Deň Zeme sa vopred pripravili aj dobrovoľníci zo Žilinského kraja. Správa Národného parku Veľká Fatra organizovala v stredu 17. apríla brigádu. Zalesňovali sa holiny v Ľubochnianskej doline sadenicami jedle bielej. Informovali o tom zástupcovia parku na sociálnej sieti.

„Sadenice sme dostali od drevospracujúcej firmy. Darovali nám 3 800 ks sadeníc. Jedličky, ktoré sa použili na zalesňovania majú pôvod v 5. lesnom vegetačnom stupni, ale môžu sa použiť aj o stupeň vyššom lesnom vegetačnom stupni, smrekovo-jedľovo-bukovom, čo je výškové rozpätie od 800 m n.m do 1300 m n.m. Sadili sme ich v širších rozostupoch, aby jedličky tvorili v budúcnosti zmiešaný porast a nie monokultúru,“ doplnilo vedenie národného parku.

Brigády sa zúčastnili zamestnanci Správy Národného parku Veľká Fatra, v počte približne 35 ľudí, ale aj pracovníci dodávateľskej firmy na pestovnú činnosť bez nároku na odmenu.


Súvisiaci článok
Obľúbený spevák Dušan Grúň prehral svoj boj. Žilinský rodák skonal vo veku 81 rokov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť