Piatok 03. 05. 2024 10:32:37 | Meniny má Galina, Timea

Pohybové aktivity treba u mladých pestovať od mala. Bez nich hrozia zdravotné riziká, varuje odborníčka

Existuje veľa dôkazov a príbehov o tom, prečo sú pohybové aktivity pre naše telo také dôležité. Zlepšovanie si kondície a precvičovanie svalstva má významný vplyv nie len na našu vonkajšiu podobu, ale aj na dušu. Zdravotné aspekty sú však nemenej dôležité a nemali by vám unikať z dohľadu.

Michal Szentivanyi|21. apríl 2024|17:00:46

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Žilinská nemocnica dosiahla ďalší úspech. Primár chirurgie bol menovaný do tejto funkcie
Čítajte viac >

Na viaceré aspekty pohybových aktivít v mladosti upozorňuje na sociálnej sieti vedúca odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave Zuzana Klinčáková. Pravidelná pohybová aktivita podľa Klinčákovej zlepšuje fyzickú a psychickú kondíciu, posilňuje imunitný systém, podporuje srdcovú činnosť a krvný obeh, zlepšuje prívod kyslíka do celého tela, normalizuje krvný tlak, podporuje trávenie a činnosť čriev, harmonizuje činnosť endokrinného systému, je prevenciou pred osteoporózou a má veľa ďalších pozitívnych účinkov.

young-women-participating-gymnastics-working-out-fitness-session_1600x897.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Následky zlého životného štýlu pocítime na svojom zdraví

Asi nikto nebude prekvapený z toho, keď sa pripomenú negatívne stránky aktuálnej životosprávy viacerých mladých ľudí. Dlhodobé sedenie pred televízorom či počítačom nepriaznivo vplýva na naše telo a to si v neskoršom veku pýta za tento životný štýl svoju daň. „ Z výsledkov rôznych výskumov vyplýva, že až 70 percent Slovákov sa hýbe nedostatočne a málo. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie zomiera v dôsledku nedostatku pohybu celosvetovo ročne vyše 5 miliónov ľudí, čo je podobný efekt ako má fajčenie," upozorňuje Klinčáková.

Ideálne je na pohyb zamerať už tých najmenších

Práve sedavý spôsob života významne prispieva k pandémii obezity a vzniku rôznych chronických civilizačných ochorení ako je diabetes, ateroskleróza, kardiovaskulárne a neurodegeneratívne ochorenia. Nedostatočná pohybová aktivita má vplyv aj na vznik niektorých typov rakoviny, napríklad kolorektálny karcinóm. „Osobitne dôležitá je pravidelná telesná aktivita v detstve a mladom veku, pretože vtedy sa vytvára celoživotný návyk. Edukácia má preto zásadný význam," dodáva Klinčáková.

„Mladiství, ktorí sú pravidelne aktívni, majú menšiu šancu, že sa u nich vyvinú rizikové faktory ako obezita, zvýšený krvný tlak. Je preto vhodné podporovať deti v tých pohybových aktivitách, ktoré ich bavia a napĺňajú. Najprirodzenejšou pohybovou aktivitou je chôdza, ktorá je prospešná pre našu fyzickú kondíciu a psychiku. Podľa viacerých štúdií dokáže pravidelná chôdza predĺžiť život človeka o niekoľko rokov a dokonca spúšťa aj omladzovacie procesy v tele," dodáva stránka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

portrait-boy-girl-exercising-home_1600x1068.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com


Súvisiaci článok
Žilinský kraj bije na poplach. Lekári-špecialisti sú pod veľkým tlakom, štát musí začať konať (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť