Sobota 27. 04. 2024 10:53:29 | Meniny má Jaroslav

Žilinská univerzita v Žiline plánuje zrušiť niektoré katedry. Zrejme ani protesty študentov celý proces nezvrátia

Študenti a niektorí pracovníci Žilinskej univerzity v Žiline sa stavajú proti možnému zrušeniu niektorých katedier na Fakulte humanitných vied. Študenti síce už svoj nesúhlas vyjadrili aj verejne, a to vo štvrtok 14. marca verejným protestným zhromaždením, no zdá sa, že finančný tlak na inštitúciu je priveľký a k zrušeniu niektorých častí fakulty zrejme aj napriek tomu dôjde.

Michal Szentivanyi|11. apríl 2024|20:15:44

Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Súvisiaci článok
Vysnívaná oddychová zóna pre študentov: UNIZA sa môže pochváliť ďalším úspechom
Čítajte viac >

To, že ani protesty študentov a niektorých pracovníkov Žilinskej univerzity v Žiline celý proces zrušenia katedier zrejme nezastavia, dokumentuje aj reportáž verejnoprávnej televízie RTVS. Avizované zmeny sa dotýkajú hlavne budúcich učiteľov, ktorí na katedre pedagogických štúdií získavali potrebné vzdelanie.

Čo majú v pláne zrušiť?

Žilinská univerzita v Žiline už avizovala, že plánuje zrušiť katedru filozofie, anglického jazyka a pedagogických štúdií. Nespokojní študenti sa sťažujú a tvrdia, že vedenie univerzity to s nimi neprebralo a dozvedeli sa to až z internetu, kde býva zverejnený zápis zasadania správnej rady.

Ešte dokončia bakalárske štúdium a magisterské si zrejme budú musieť urobiť inde

„Nebolo nám to komunikované. Najprv sme si mysleli, že je to nejaká dezinformácia, lebo sme sa to dozvedeli len tak, že to niekto povedal,“ povedal pre RTVS študent Ivan Rončák. „Pre mňa to v podstate znamená, že by sme pravdepodobne mali dokončiť bakalárske štúdium, ale magisterské si bohužiaľ budeme musieť spraviť na nejakých iných univerzitách,“ posťažovala sa pre RTVS študentka Eliška Mikušová.

„Celý proces transformácie staviame na tom, že študenti, ktorí študujú na Žilinskej univerzite, na príslušných odboroch, by mali doštudovať na fakulte humanitných vied,“ povedal pre RTVS svoje argumenty rektor Žilinskej univerzity v Žiline Ján Čelko. Avizované zmeny na Žilinskej univerzite v Žiline súvisia s nedostatkom finančných zdrojov na prevádzkovanie všetkých katedier Fakulty humanitných vied. „Je to predovšetkým z ekonomického hľadiska na základe viacročných skúseností a viacročného procesu, ktorý sprevádza existenciu tejto fakulty,“ dodal pre RTVS rektor Čelko.

Do celého procesu sa chce zapojiť aj rezort školstva

Celú sériu udalostí na Žilinskej univerzite v Žiline vníma aj ministerstvo školstva. Podľa ich slov si veľmi dobre uvedomujú potrebu pripravovať nových učiteľov a považujú to za prioritu. Avizujú preto stretnutie s predstaviteľmi samotnej univerzity a fakulty. „Treba však dodať, že každá vysoká škola je autonómna a musí sama zvážiť o aké študijné programy je záujem a ktoré študijné programy dokáže poskytovať bez zníženia kvality vzdelávania,“ doplnila hovorkyňa ministerstva školstva Dagmara Al-Khaldi Mičeková.


Súvisiaci článok
Študenti Žilinskej univerzity v Žiline nesúhlasia s možným rušením odborov na fakulte humanitných vied
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť