Štvrtok 16. 05. 2024 20:53:45 | Meniny má Svetozár

Volebná pohotovosť: Polícia zintenzívňuje opatrenia pred blížiacimi sa voľbami

V sobotu 6. apríla sa uskutočnia prezidentské voľby, kde sa o post hlavy štátu uchádzajú Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Policajný zbor prijal rozsiahle bezpečnostné opatrenia na zabezpečenie hladkého priebehu volieb.

Juliana Krčulová|4. apríl 2024|19:00:01

Ilustračné foto. Zdroj: TASR a Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Súvisiaci článok
Zmeny vo vedení Slovenskej národnej knižnice v Martine: Vymenovali novú dočasnú riaditeľku
Čítajte viac >

Polícia: Bezpečnosť volieb na prvom mieste

Prezidenta Slovenskej republiky si voliči vyberajú v dvojkolovom hlasovaní na funkčné obdobie piatich rokov. O prezidentský palác v sobotu 6. apríla zabojujú Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Volebné miestnosti budú otvorené od 7:00 do 22:00 hodiny. Na zabezpečenie ochrany verejného poriadku, života, zdravia, bezpečnosti osôb a majetku, polícia prijala viacero opatrení.

„Na pokojný priebeh prezidentských volieb bude dohliadať dostatočný počet síl a prostriedkov Policajného zboru. Bezpečnostnú situáciu v súvislosti s ich konaním pribežne vyhodnocujeme a prijímame adekvátne opatrenia na zabezpečenie nerušenej prípravy a samotného konania volieb,“ informovala Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Zvýšený počet policajtov sa bude podľa jej slov zameriavať najmä na ochranu verejného poriadku, života, zdravia, bezpečnosti osôb a majetku. Viac policajných hliadok bude v teréne nielen pred voľbami a počas nich, ale aj po ich ukončení.

„Motorizované aj pešie policajné hliadky budú v mestách a obciach dohliadať v tento deň na ich pokojný priebeh. V teréne budú aj príslušníci kriminálnej polície v civilnom odeve, ktorí rovnako ako uniformované zložky Policajného zboru budú monitorovať bezpečnostnú situáciu v okolí volebných miestností,“ doplnila Hrabovská s tým, že v prípade potreby sú pripravení aj pyrotechnici a špeciálne policajné útvary.

Bezpečné voľby: Policajti a pyrotechnici v pohotovosti

Na zabezpečovaní prípravy a priebehu volieb policajti spolupracujú s okresnými úradmi, obcami aj s predsedami príslušných volebných komisií. Policajti budú v najbližších dňoch venovať pozornosť aj volebným miestnostiam, aby nedošlo k ich poškodzovaniu. „V objektoch, kde sa budú konať voľby, vykonajú špeciálne vyškolení policajti so psami pyrotechnické prehliadky. Pod drobnohľadom polície budú sídla okrskových, okresných volebných komisií, sídlo Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán a aj ďalšie miesta, kde by mohlo dôjsť k porušeniu zákona,“ uviedla Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Pamätajte! Akékoľvek informácie k prípadom možného narušenia prípravy a priebehu volieb prezidenta Slovenskej republiky, verejného poriadku, podozrenia zo spáchania priestupku alebo trestného činu je potrebné bezodkladne oznámiť na najbližší útvar Policajného zboru alebo na bezplatné číslo polície 158.


Súvisiaci článok
Pár na Kysuciach si vybavil povolenia, no na pozemku stavať nemôže. Podľa ombudsmana prípady pribúdajú
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť