Sobota 07. 09. 2024 08:21:06 | Meniny má Marianna

Neoddýchli si ani cez sviatky. Fakultná nemocnica v Žiline odolávala náporu pacientov aj počas Veľkej noci

Na Veľkú noc mali doktori vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline naponáhlo. Ich pomoc vyžadovali mnohí pacienti, ktorí boli ošetrení na urgentnom príjme či ambulantných pohotovostiach pre dospelých, deti a dorast. Išlo najmä o vážne zlomeniny, srdcovo-cievne ťažkosti, bolesti v hrudníku či bruchu, ale aj o problémy spojené s konzumáciou alkoholu.

Daniel Jurčík|2. apríl 2024|20:00:44

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Jedinečné osobnosti zdravotníctva zo Žilinského kraja sa ocitli v prestížnom magazíne. Napĺňajú svoje poslanie
Čítajte viac >

Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Zuzana Fialová. Tá uviedla, že od Veľkonočného piatka 29. marca do Veľkonočného pondelka 1. apríla vyhľadalo urgentný príjem v priemere približne 130 pacientov denne. Medzi nimi boli nielen akútne prípady, ale aj ľudia, ktorí dlhodobo odkladali vyšetrenia u lekára. „Až zhruba polovica pacientov prišla so zraneniami, ktoré boli spojené so športom či prácami v domácom prostredí. Išlo napríklad o vážne zlomeniny v oblasti chrbtice a panvy či vážne poranenie mozgu,“ priblížila Fialová.

V nočných hodinách dominoval alkohol

Počas Veľkej noci priviezlo pacientov približne 30 sanitiek denne. „V ambulancii vnútorného lekárstva urgentného príjmu poskytli lekári zdravotnú starostlivosť najčastejšie pri bolestiach na hrudníku a vysokom krvnom tlaku. Chirurgická ambulancia ošetrila pacientov najmä s bolesťami brucha,“ uviedla hovorkyňa. V nočných hodinách prevládali úrazy, ktoré boli spôsobené alkoholom. Na urgentnom príjme prijali počas sviatkov spolu 18 takýchto prípadov, z toho 9 bolo v ťažkom stave. Na Veľkonočnú nedeľu 31. marca dokonca sanitka priviezla hneď štyroch ľudí z jednej diskotéky.

Na ambulantnú pohotovostnú službu pre dospelých sa denne obrátilo približne 100 ľudí. Najčastejšie trpeli srdcovo-cievnymi, neurologickými a respiračnými ťažkosťami. Lekári na pohotovosti pre deti a dorast ošetrili cez sviatky takmer 300 pacientov, ktorí potrebovali pomoc predovšetkým pri vírusových a tráviacich problémoch.

Riaditeľ sa poďakoval zamestnancom

Napriek tradičnému náporu na oddeleniach počas sviatkov, zdravotnícke zariadenie svoju úlohu zvládlo. „Veľkonočné sviatky priniesli výrazný počet ošetrených pacientov, a to či už na urgentnom príjme, alebo na jednotlivých pohotovostiach. Poskytnúť zdravotnú starostlivosť takému množstvu ľudí je náročná práca, ktorú však zdravotníci zvládajú absolútne perfektne,“ doplnil riaditeľ žilinskej nemocnice Juraj Kacian, ktorý sa na záver všetkým zamestnancom poďakoval.


Súvisiaci článok
Veľká noc je za nami. Takto sa na šibačku a oblievačku pripravovali v žilinskej nemocnici
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť