Piatok 13. 09. 2024 05:03:48 | Meniny má Ctibor

Filmové zázraky veľkonočnej kinematografie: Pozrite si filmy, ktoré vás inšpirujú

V tento sviatočný čas, keď sa pripravujeme na veľkonočné oslavy, nezabúdajme, že aj kinematografia nám rovnako prináša svoje “vzkriesenia” a “zázraky”. Pripravili sme si pre vás pár filmových odporúčaní, ktoré vás môžu inšpirovať.

Juliana Krčulová|30. marec 2024|15:00:03

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Miramax, MGM, Sony Pictures Releasing

Súvisiaci článok
Zločin, dobrodružstvo a titáni: Nenechajte si ujsť filmový víkend na plátne Kina Moskva
Čítajte viac >

Easter Parade (1948): Veľkonočná paráda

Hoci sa film Easter Parade (Veľkonočná paráda) vymyká tradičnému chápaniu Veľkej noci, tento veselý muzikál sa oplatí vidieť vďaka dobrej, staromódnej nostalgii. Fred Astaire hrá v hlavnej úlohe tanečníka, ktorého pripravili o partnerku, pretože ju bývalý kolega nahovoril na sólovú dráhu. Našťastie, nájde náhradu v krásnej zborovej tanečnici, ktorú hrá Judy Garland. Easter Parade, plný farieb a klasických piesní, je určený pre každého, kto má náladu sa krásne “nahodiť“ a pretancovať veľkonočné sviatky v parádnom štýle.

The Prince of Egypt (1998): Princ Egyptský

Mojžiš, egyptský princ a nevlastný brat budúceho faraóna Ramzesa, sa po spoznaní svojho židovského pôvodu rozhodol opustiť palác. Jeho poslaním bolo naplniť Božiu vôľu a vyviesť svoj ľud z egyptského otroctva do zasľúbenej zeme. Zaujímavosťou tohto animovaného príbehu je určite fakt, že filmári, aby utajili skutočný názov filmu pred oficiálnou premiérou, používali krycí názov Edgar Allan. Priezvisko tohto amerického autora je Poe (Prince of Egypt).

151491_94b0f5.jpg Zdroj: Dreamworks Pictures

The Passion of the Christ (2004): Umučenie Krista

Pravdepodobne najslávnejší kresťanský film, aký existuje. S odvahou a brutálnou surovosťou zachytáva film The Passion of the Christ (Umučenie Krista) každý okamih strachu, bolesti a odhodlania okolo ukrižovania Ježiša. Hoci kontroverzia stále sprevádza tento násilný film, Jim Caviezel v ňom podáva ohromujúci výkon, ktorý je dodnes uznávaný. Film nie je určený pre slabé povahy, no diváci, ktorí dokážu vydržať jeho nápor, “odídu“ s novým pochopením a novou nádejou v Kristovo zmŕtvychvstanie.

Miracles from Heaven (2016): Zázraky z neba

Svetoznámy skutočný príbeh inšpirovaný neuveriteľnými udalosťami v rodine Beamových z USA opisuje Christy, ktorá sa dozvie, že jej 10-ročná dcérka Anna trpí zriedkavým nevyliečiteľným ochorením. Začína sa ťažký boj s časom. Veci naberú ešte dramatickejší priebeh, keď malá Anna spadne zo stromu a utrpí vážne zranenia, ktorých následkom prežije zážitok blízky smrti. To, čo nasledovalo po jej prebudení, nedokáže vysvetliť ani moderná medicína a mnohí to nenazvú inak, ako zázrak.

160631106_71270c.jpg Zdroj: Sony Pictures Releasing

Chocolat (2000): Čokoláda

V malom francúzskom mestečku sa práve deje niečo neobyčajné. Cestovateľka Vianne Rocher otvorila obchod s čokoládou, ktorej chuť je priam magická - stačí ju ochutnať raz a už nebudete túžiť po ničom inom. Vášeň a skryté túžby sa začínajú prejavovať aj u miestnych obyvateľov, čo ich robí šťastnejšími. Šľachtic de Reynaud však vidí problém v poklese morálky. Čoraz viac ľudí spoznáva chuť čokolády a nechce sa jej vzdať za žiadnu cenu, sloboda je silnejšia než čokoľvek iné. Do mestečka prichádza aj tajomný cestovateľ Roux, ktorého osud zavedie za ešte stále slobodnou Vianne. Zaujímavosťou je, že film natočili na motívy rovnomennej knihy britsko-francúzskej spisovateľky Joanne Harris, ktorá vyrastala v obchode s cukrovinkami.

Risen (2016): V mene Krista

Film Risen (V mene Krista) zaujíma pomerne kreatívny prístup k Veľkej noci. Namiesto opätovného vyrozprávania príbehu o Kristovi a jeho učeníkoch, film sleduje Claviusa a jeho pomocníka Luciusa, ktorých poverili vyšetrením zmiznutia Ježišovho tela a potlačením židovského povstania. Hľadanie ich vedie cez Jeruzalem a do cesty Kristových učeníkov, pričom pravda, ktorá sa ukrýva za tajomstvom, sa ukáže byť ešte fantastickejšia, než si predstavovali.

160408952_f0c5e8.jpg Zdroj: Sony Pictures Releasing GmbH


Súvisiaci článok
Nechajte sa uniesť láskou: Najlepšie filmy na valentínsky deň pre vás a vašu polovičku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť