Piatok 26. 04. 2024 16:53:25 | Meniny má Jaroslava

Rast počtu AED v Žilinskom kraji pokračuje: Od začiatku roka sa použili 46-krát

Automatické externé defibrilátory sú pre záchranu životov pri srdcových zástavách kľúčové. Vďaka jednoduchosti použitia a hlasovým inštrukciám môže AED efektívne využiť aj laik. Štatistiky ukazujú, že rýchle použitie AED výrazne zvyšuje šance na prežitie. V Žilinskom kraji je aktuálne registrovaných 415 AED, pričom od začiatku roka pribudlo 40 nových prístrojov. Tento rok bolo AED použité 46-krát, čo pomohlo až šiestim pacientom pri transportovaní do nemocnice.

Juliana Krčulová|20. marec 2024|14:45:04

Ilustračné foto. Zdroj: Kaufland, TASR a freepik.com

Súvisiaci článok
Meteorológ sa obáva, že podobne teplé zimy sa na severe stanú štandardom. Zvykať si budú musieť aj zvieratá
Čítajte viac >

AED: Hlasové inštrukcie, ktoré zachraňujú životy aj v rukách laikov

Automatický externý defibrilátor (AED) je mobilné zariadenie určené na poskytovanie prvej pomoci, ktoré môže účinne používať aj osoba bez predchádzajúceho výcviku vďaka hlasovým pokynom, ktoré zariadenie poskytuje. Operátori tiesňovej linky 155 sú rovnako pripravení poskytnúť inštrukcie k použitiu AED počas telefonického hovoru. „Prístroj slúži na analýzu srdcového rytmu a po vyhodnotení rytmu, ak je to potrebné, podá prístroj elektrický výboj. Analýza rytmu prebieha hneď po zapnutí prístroja, nalepení elektród na pacientov hrudník a následne viackrát po 2 minútových intervaloch,“ približuje Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky na svojom oficiálnom webe. V období medzi analýzami AED navyše poskytuje pokyny na správne vykonávanie resuscitácie až do príchodu záchrannej zdravotnej služby.

Z dostupných štatistík vyplýva, že použitím AED do 5 minút dokážeme maximalizovať šancu na záchranu postihnutého až na 75%. Miera úspešnosti resuscitácie v EÚ sa podľa záchranárov pohybuje v rozmedzí od 9% do 61%.

429790144_786193060209128_3905208552504265990_n.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR

Našu redakcia zaujímalo, koľko AED sa aktuálne nachádza v Žilinskom kraji, koľko ich od začiatku nového roka pribudlo a v neposlednom rade, koľko z nich už bolo aj použitých. Na naše otázky odpovedal Peter Predanócy z referátu správy registra AED.

Koľko automatických elektronických defibrilátorov (AED) registrujete ku dnešnému dňu (pondelok 18. marca) v Žilinskom kraji?

„V Žilinskom kraji ku dnešnému dňu registrujeme 415 AED.“

Koľko AED pribudlo v Žilinskom kraji od začiatku nového roka?

„Od začiatku roku 2024 nám do registra v Žilinskom kraji pribudlo 40 AED.“

Koľko AED sa v Žilinskom kraji už použilo od začiatku nového roka a koľko pacientov bolo následne prevezených do nemocníc po použití defibrilátora?

„V tomto roku bolo v Žilinskom kraji AED aktivované 112-krát, 46-krát bolo použité a šiesti pacienti boli transportovaní po použití AED do UZZ,“ ozrejmil našej redakcii Peter Predanócy z referátu správy registra AED.

MAPU AED, ktorá má len informatívny charakter a zobrazuje pozíciu len tých AED, ktorých vlastník alebo držiteľ potvrdil súhlas so zverejnením, nájdete na TOMTO ODKAZE.


Súvisiaci článok
Divadlo DIVA predstavuje Sen každej ženy: Čo keby sa vám splnil váš najtajnejší sen? (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť